Jedan dan sa najvećim misliocem na svijetu u oblasti liderstva – dr Marshallom Goldsmithom

U petak, 04. oktobra, u Budvi je održan seminar o liderstvu dr. Marshalla Goldsmitha, u organizaciji kompanije Blue Coach. Imali smo priliku da slušamo čovjeka koji je prepoznat kao najuticajniji mislilac na svijetu u oblasti liderstva, a prije svega da upijemo izobilje pozitivne energije kojom zrači.

Tog lijepog oktobarskog jutra u hotelu Splendid ekipa konsultantske kuće Blue Coach nas je dočekala sa osmjehom, a pogodite ko je prišao da se upozna sa nama? Pa da, dr. Marshall Goldsmith lično! Priznajem da sam se u početku malo začudila.  Čovjek koji je među najboljim trenerima lidera na svijetu je tek tako počeo da priča sa nama i prije početka seminara upoznao se sa svim učesnicima. Čovjek u zelenoj majici i bež pantalonama je u potpunosti ovladao salom i u svom šarmantno-raskalašnom stilu nam toga dana kroz niz vježbi i primjera ukazao na to kada nijesmo u pravu, kada jesmo smo u pravu i zbog čega je to tako.

Koliko samo traćimo život i svakodnevno sakupljamo nove brige znamo i sami, ali kako da to smanjimo na najmanju moguću mjeru dr. Marshall nam je predložio – “Udahnite. Udahnite dublje. Zamislite da vam je 95 godina i da ste spremni za smrt. Prije nego što posljednji put udahnete, dobijate divan dar – sposobnost da putujete nazad kroz vrijeme – sposobnost da razgovarate sa osobom koja  ovo čita, sposobnost da pomognete toj osobi da bude bolji profesionalac i da vodi bolji život. Vi kao devedesetpetogodišnjak znate šta je za vas zaista važno, a šta nije. Koji bi savjet vaša mudrija “starija” verzija imala za “vas”? Zapišite par riječi koje hvataju suštinu onoga što starija verzija vas govori mlađoj. Kada to zapišete, ostatak je jednostavan – učinite ono što ste zapisali. Neka to bude vaša novogodišnja odluka za ostatak tekuće godine i za narednu.”

Društvena mreža Twitter je bila preplavljena morem izvanrednih misaonih tvorevina dr Goldsmitha, a zvanični hashtag je bio #goldsmithCG. Svaka njegova izgovorena misao koju sam krenula da tvitujem me je prvo “zamislila” – ono što dr Goldsmith kaže jeste jednostavno, ali prije to nijesam primijetila i shvatila koliko su i mnoge sitnice važne kako u porodičnom okruženju tako i u poslovnom.

seminar111-e1381133500310.jpg

Naučio nas je da rečenicu nikada ne započinjemo sa “ne”, “ali” i “međutim”. “Prije par godina, direktor proizvodne kompanije me je unajmio da podučavam njegovog izvršnog direktora. On je talentovan, ali tvrdoglav i svojeglav. Tokom našeg prvog sastanka rekao sam mu “Ovaj put je besplatno. Kad sljedeći put čujem “ne”, “ali” ili “međutim” to će te koštati 20 dolara.”

“Ali”, odgovorio je, “to nije..”

“Dvadeset dolara!”

“Ne, ja ne.. ”

“Četrdeset dolara!”

“Ne, ne, ne”, pobunio se.

“To je 60, 80 i 100 dolara”, odgovorio sam.”

Nakon toga dr Goldsmith nam je pokazivao tehnike kako sami da dođemo do dobrog fidbeka. Fidbek je oduvijek bio prisutan, otkako se prvi čovjek spustio na koljena kraj lokve kako bi se napio vode i ugledao svoj odraz na površini. Kao što i kaže – “Bez fidbekova ne bih mogao da radim sa svojim klijentima!”

Tokom kafe pauze, pričajući sa drugaricom naslonjena na ogradu predivne terase hotela Splendid,  dr. Goldsmith nam je prišao i govorio nam koliko su važne vježbe koje smo radili tokom seminara. Bila sam oduševljena! Čovjek koji već nekoliko sati drži trening aktivno koristi kafe pauzu da bi bio u kontaktu sa učesnicima!

Zašto odlažemo sreću? “Biću srećan kada…” U smislu Biću srećan kada dobijem unapređenje, ili Biću srećan kada kupim tu kuću, ili Biću srećan kada dobijem taj novac.. Nekolika puta nam je živahno rekao: “Budite srećni SADA!” A kada su u pitanju vaši snovi, neki će vam uvijek izmicati. Dr. Goldsmith smatra da je to zato što ključno pitanje ne glasi: “Da li sam ostvario svoje snove?” Ključno pitanje glasi: “Da li sam pokušao?”

seminar1-e1381133942371.jpg

Uvjerili smo se da čovjeka ne čine titule, ordeni i ostala priznanja. Iako on iza sebe ima mnogo toga, shvativši da to stvarno zaslužuje, ima u sebi nešto mnogo vrijednije – da prepozna šta treba promijeniti da bi ljudi uživali u životu. Moja topla preporuka je da pročitate knjigu dr Goldsmitha  – “Ono što vas je dovelo ovdje neće vas odvesti tamo.” Dok sam čitala knjigu, moram priznati da sam se nekolika puta pronašla u situacijama koje je opisivao, ali valjda čovjek sve dok se trudi da nešto promijeni i konstantno radi na tome nekada i uspije. Dr Goldsmith u knjizi navodi jednostavne situacije koje mogu da odvežu čvorove koje napravimo tokom života. Kao što kaže – “Ne sudim. Nije moj posao da odmjerim da li ste dobra ili loša osoba. Ljekar se na isti način nosi sa pacijentima. Ako uđete u sobu za pregled sa slomljenom nogom, doktor vas neće osuđivati zbog načina na koji ste slomili nogu. Nije ga briga da li ste slomili nogu izvršavajući zločin ili šutnuli psa ili ste se sapleli na stepenicama ili su vas udarila kola. Njegov je posao da vam izliječi nogu.”

Marshallovi dragocjeni zaključci i besprekorna organizacija Blue Coach tima su doprinijeli da oktobar započne na pravi način!

Hvala na ovoj sjajnoj prilici, a mi nestrpljivo čekamo sljedeći događaj koji će organizovati Blue Coach tim!

Članak preuzet sa portala Digitalizuj.me autora Jovane Sakotić  Photo Credits: Đorđe Živaljević

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti