Maske obavezne i na otvorenom i u zatvorenom

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je danas, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da ponovo proglasi epidemiju zarazne bolesti novog koronavirusa na cijeloj državnoj teritoriji. Od sjutra se uvodi više novih privremenih mjera čiji je cilj dalje sprečavanje širenja novog koronavirusa, dok se istovremeno ublažavaju mjere u pojedinim opštinama u kojima je smanjen epidemiološki rizik.

 

Mjere za cijelu Crnu Goru
 
Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od 7 godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.
 
Okupljanje osoba ograničava se na cijeloj državnoj teritoriji na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba na zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra. (Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja.)
 
Zbog izuzetno visokog epidemiološkog rizika koji nose pojedini skupovi produžena je do 6. avgusta primjena sljedećih mjera donijetih 30. juna:
 
1.  Zabrana rada disko klubova/barova i noćnih klubova/barova, i
 
2.  Zabrana organizovanja svadbi, maturskih, rođendanskih i drugih privatnih proslava.
 
Produžena je do 30. jula primjena mjera donijetih 7. jula kojom se:
 
1. Zabranjuje održavanje zabavno-muzičkog programa u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), uključujući i plažne barove (koncerti, nastupi uživo muzičara i bendova, live nastupi DJ izvođača i sl.).
 
2.  Prekida rad prvostepenih socijalno-ljekarskih komisija u oblasti socijalne i dječje zaštite u centrima za socijalni rad.
 
Ublažene neke posebne mjere za pojedine opštine
 
Posebne mjere koje su proglašene u pojedinim opštinama u Sjevernom regionu ublažavaju se i to u opštinama Andrijevica, Plav i Gusinje tako što se omogućava obavljanje ugostiteljske djelatnosti u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) u ove tri opštine od 06:00 do 22:00 sata – pod istim uslovima i na isti način kao što je to već regulisano u Glavnom gradu Podgorici u Prijestonici Cetinju i u opštini Nikšić.
 
Opštini Rožaje se ublažava mjera zabrane napuštanja objekta stanovanja. Umjesto dosadašnje mjere kojom je kretanje bilo omogućeno od 5:00 do 18:00 sati mjera se ublažava pa je kretanje omogućeno od 5:00 sati do 22:00 sata.
 
Obje mjere primjenjuju se do 30. jula.
 
Oštrije mjere za ugostiteljske objekte u pojedinim opštinama
 
Mjere koje su propisivale rad ugostiteljskih objekata u Glavnom gradu Podgorici, Prijestonici Cetinju i Opštini Nikšić – obavezne su od danas i u opštinama Plužine, Žabljak, Šavnik, Danilovgrad, Tuzi, Kolašin, Mojkovac, Andrijevica, Plav i Gusinje.
 
Privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) obavezni su da rad organizuju na način da:
 
- za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiri gosta na terasi/bašti ovog objekta;
 
- onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka;
 
- između stolova obezbijede udaljenost od najmanje 2m, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore;
 
- obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
 
U navedenim opštinama mjera se primjenjuje do 30. jula.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti