Morska voda odličnog kvaliteta i sanitarno ispravna za kupanje

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 22. do 26. juna ove godine, pokazali su da je na 77,3% lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 17,3%  lokacija dobrog,  na 3,6% lokacija zadovoljavajućeg , dok je na 1,8% lokacija voda bila lošeg kvaliteta. To je saopšteno iz Javnog preduzeća Morsko dobro.

Ovakvi rezultati pokazuju da je morska voda na većini crnogorskih kupališta sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju. Klasifikacija voda za kupanje u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode vrši se u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje (“Službeni list Crne Gore”, br. 028/19), kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".
U opštini Ulcinj, na svih 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, voda je bila odličnog kvaliteta. Od ukupno 15 lokacija u opštini Bar, na njih 10 voda je bila odličnog kvaliteta, na 4 dobrog, a na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, te je u ovom mjerenju na njih 26 voda bila odličnog kvaliteta, na 5 dobrog, a na jednom zadovoljavajućeg kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Herceg Novi uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 15 ona bila odličnog, na 4 dobrog, a na 2 zadovoljavajućeg kvaliteta. U opštini Tivat, Programom je obuhvaćeno 9 lokacija, od čega je na njih 5 voda bila odličnog, a na 4 dobrog kvaliteta. Na području opštine Kotor od ukupn 15 lokacija, voda je bila odličnog kvaliteta na njih 11, dobrog na 2 lokacije, dok je na lokacijama “Benovo 01” i “Žuta plaza 01” voda bila lošeg kvaliteta. Javno preduzeće je obavijestilo nadležne inspekcijske organe o stanju kvaliteta vode na ovim lokacijama, i zatražilo hitnu inspkecijsku kontrolu predmetnih lokacija. Na kupalištima u okviru ovih lokacija istaknuta je crvena zastavica, kao simbol zabrane kupanja na istima. Nakon dobijenih podataka Institut za biologiju mora je nastavio uzimanje uzoraka morske vode sa ovih lokacija, a o rezultatima odrađenih analiza ćemo naknadno obavijestiti javnost.
Rezultati ispitivanja kvaliteta morske vode kao i podaci o temperaturi mora, temperaturi vazduha i salinitetu za svako pojedinačno kupalište mogu se pogledati na posebnoj aplikaciji koja se nalazi na Internet stranici www.morskodobro.com koja je dostupna na crnogorskom i engleskom jeziku.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti