Muke za izdavaoce privatnog smještaja u Hrvatskoj

Početkom godine na snagu je stupio novi zakon kojim se otvara mogućnost povećanja poreza za iznajmljivače.

Kako prenosi index.hr u novembru prošle godine izglasan je novi Zakon o porezu na dohodak kojim je predviđeno da paušal za iznajmljivače od 1. januara 2019. može biti od 20 do 200 eura po krevetu.

Odluka o visini paušala je decentralizovana te će je donositi jedinice lokalne samouprave, a ako one u propisanom roku, do kraja januara ove godine, ne donesu tu odluku, visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu određuje se automatizmom u iznosu od 100 eura po krevetu.

S obzirom na to da je do sada maksimalni iznos paušala bio 40 eura, u slučaju da lokalne jedinice ne donesu odluku o zadržavanju sadašnjeg iznosa, ili odluče povećati paušal, to bi mogao biti udar na velik broj iznajmljivača.

Ministar finansija u hrvatskoj Vladi Zdravko Marić je kod najave ovih izmjena mogućnost podizanja paušala opravdavao time što su dosadašnji iznosi određeni davno i u drugačijim okolnostima.

"Kod njih način i obračun ukupnog iznosa datira još iz 2004. godine, a rađen je na temelju zauzetosti jednog kreveta s 35 noćenja, uz prosječnu cijenu po noćenju od sto kuna (40 eura). No okolnosti su se bitno promijenile", rekao je Marić.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti