Najveći slom od 1950 - njemački izvoz dramatično pao

Ekonomske posljedice korona-krize su već primjetne u njemačkom izvozu: proizvodi “Made in Germany” su manje traženi u inostranstvu. Izvoz je dramatično potonuo.

Njemački izvoz je u aprilu doživio dramatičan slom, kao posljedica corona-krize. Vrijednost izvoza roba je u odnosu na isti mjesec prošle godine pala za 31,1% na 75,7 milijardi eura, saopštio je Savezni zavod za statistiku u Wiesbadenu. To je najveći pad izvoza u jednom mjesecu otkad se od 1950 godine vodi statistika o spoljnoj trgovini.

A u odnosu na sami prethodni mjesec mart 2020 se izvoz smanjio za još 24%.

 

 

Zatvaranje granica upravo u evropskom unutrašnjem tržištu, uspostvaljenje privrednih barijera u cijelom svijetu kao i ograničavanje prava na putovanja - uz enormne smetnje u brodskom i avionskom transportnom saobraćaju - su dovele do drastičnog pada njemačkog izvoza. U maju je izvoz pao za 21% u odnosu na isti mjesec prošle godine.

 

Izvoz za Kinu je u aprili pao za umjerenih 12,56% na 7,2 milijarde eura. Korona virus je prvo primjećen upravo tamo i doveo je do mjestimično drastičnih organičenja u javnom životu.

 

U martu se pandemija proširila na Evropu i USA. Što je dovelo do totalnog sloma izvoza Njemačke u te zemlje: Francuska (-48,3%), Italija (-40,1%) i USA (-35,8%) u odnosu na isti mjesec prošle godine.


Njemačka Industrijska i Trgovačka Komora računa da će se pad izvoza do kraja godine popraviti te da će na godišnjem nivou iznositi tek 15%. To očekuje i Savez Njemačke Industrije (BDI). Kako privredni rast skoro svih njemačkih trgovačkih partnera dramatično pada, potražnje za proizvodima “Made in Germany” pada takođe objašnjavaju u BDI.

Prema procjenama Svjetske Trgovinske Organizacije (WTO) bi svjetska trgovina ove godine mogla da doživi pad izmedju 13% i 32%, zavisno od toga kako se bude razvijala pandemija corone.

Već 2019 je i bez korone svjetska trgovina stagnirala, opterećana trgovačkim ratovima i blokadama te hlađenjem globalne konjukture.Prevod: Mirko Vuletić

 

 

 

 
 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti