Napokon: Potpisan Ugovor o žičari Kotor-Lovćen

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i predstavnik Konzorcijuma Leitner Martin Lajtner potpisali su Ugovor o izgradnji žičare Kotor - Lovćen.

Na konferenciji za medije ministar Milatović naglasio da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomskog razvoj za samo nekoliko mjeseci uspjeli da upotpune višegodišnje pregovore o ovom značajnom projektu za cijelu Crnu Goru.

Projektom žičara Kotor-Lovćen direktno će se uticati na poslovni ambijent cijelog područja, ali i na veoma specifičan način stvoriti uslovi za poseban doživljaj Lovćena i Bokokotorskog zaliva. Ne samo to, biće podsticaj za dodatni razvoj čije razmjere su daleko veće od onoga što u ovom momentu možemo da zamislimo, kazao je Milatović.
Ministar je naglasio da će ova žičara biti jedna od najljepših struktura ovakve vrste u Evropi i njena ljepota i značaj ogledaju se u povezivanju dvije izuzetno značajne lokacije – Kotor, koji je pod zaštitom UNESCO-a i Nacionalni park Lovćen u čijem srcu se nalazi Njegošev mauzolej.
Žičara Kotor-Lovćen omogućiće turistima da u jedinstvenom doživljaju upoznaju i Lovćen i Prijestonicu koja je naš istorijski, kulturni i duhovni centar. Vjerujem da Cetinjani ovu današnju vijest dočekuju veoma optimistično jer će ovaj projekat donijeti dobro najviše lokalnom stanovništvu za koje su godinama zbog tuđe inertnosti bili uskraćeni, saopštio je Milatović.
Nadalje, on je podsjetio da je ukupna vrijednost projekta oko 20 miliona, a ponuda budućeg koncesionara podrazumijeva naknadu od 15% od neto vrijednosti profita upravljanja žičarom i pratećim sadržajima koji obuhvataju restoran, parking i suvenirnicu i to na period od 30 godina. Nakon toga, žičara i svi propratni sadržaji prelaze u vlasništvo države.
Kada sam posjetio Kotor prije 4-5 godina, prvi put sam dobio ideju da se napravi žičara ka Lovćenu. Naša kompanija je osnovana prije više od 130 godina i izgradili smo žičare širom svijeta, ali ovaj projekat žičare do Lovćena će biti jedan od najboljih koji smo ikad napravili i sasvim sam siguran da će biti jedna uspješna priča za cijelu Crnu Goru, kazao je gdin Martin Lajtner.
On je dodao da je veoma ponosan na ovaj  projekat jer je i sa ekološke strane potpuno prihvatljiv i održiv.
Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić objasnio je da današnje potpisivanje Ugovora nosi snažnu poruku a to je da “sve ono što je  stajalo kao neizvjesno, za dvadeset ili trideset godina, danas se može realizovati u 6 mjeseci, formalno, a na terenu za godinu do godinu i po dana”.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti