Nove mjere

U skladu sa promjenom epidemiološke slike, Vlada Crne Gore donijela je sljedeće mjere:

  1. Ulazak u Crnu Goru omogućava se crnogorskim državljanima i strancima samo ukoliko posjeduju  jedan od četiri sljedeća dokaza: 

Da je potpuno vakcinisan/a ILI vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv COVID-19;

Da posjeduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata;

Da posjeduje dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

Da posjeduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati.

Ukoliko lica, bez obzira na to da li su naši državljani ili stranci, sa stalnim mjestom boravka u Crnoj Gori, ne posjeduju nijedan od četiri dokaza, upućuju se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test.

S druge strane, u Crnu Goru se preko granice bezuslovno i dalje ulazi iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije. To se odnosi na državljane Crne Gore i na državljane navedenih zemalja.

Svi koji ulaze u Crnu Goru dužni su da poštuju zdravstvene mjere u skladu sa zdravstvenim upozorenjem Instituta za javno zdravlje koje je dostupno na svim graničnim prelazima i na internet stranici Ministarstva zdravlja Crne Gore i Instituta za javno zdravlje.

Uslovi za ulazak u Crnu Goru važe od 24. avgusta 2021.godine. 

  1. Svadbe, rođendane, i druge privatne proslave koje se organizuju u ugostiteljskim objektima je moguće održati uz posjedovanje makar jednog od dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde kog moraju da posjeduju i domaćini i gosti događaja, a to su:

Da je potpuno vakcinisan/a ILI vakcinisan/a jednom dozom vakcine protiv COVID-19;

Da posjeduje negativan PCR test na SARSCov-2 ne stariji od 72 sata;

Da posjeduje dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (da je prošlo ne manje od 14 dana i ne više od 180 dana od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

Da posjeduje negativan brzi antigenski test na SARSCov-2 koji nije stariji od 48 sati.

Ugostiteljski objekat je dužan da odredi lice za poštovanje propisanih mjera. Podsjećamo da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno

 

  1. Prostore iz oblasti kulture koje podrazumijevaju istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerija i slično) moguće je posjetiti ukoliko lice posjeduje makar jedan od četiri navedena dokaza iz Nacionalne digitalne COVID potvrde. Svaka ustanova je dužna da odredi odgovorno lice za kontrolu poštovanja propisanih mjera.
  2. Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje više od 50 punoljetnih lica na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, šetališta i sl.) uz poštovanje propisanih mjera (nošenje maske i držanje odstojanja).
  3. Preporuka Vlade je da trajanje školskog časa bude ograničeno na pola sata.
  4. Sahrane umrlih lica obavljaju se uz zabranu primanja saučešća uz prisustvo najviše do 10 lica i obavezno nošenje zaštitnih maski.
  5. Snažno se preporučuje da se zaposlene osobe u oblasti prosvjete i obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, javne uprave, policije i vojske vakcinišu protiv COVID19 infekcije.

 

Ove mjere biće na snazi od 21. avgusta do 10. septembra. U slučaju promjene epidemiološke situacije, biće momentalno korigovane.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti