Od danas bez rominga na Zapadnom Balkanu

Od četvrtka 1. jula ukida se roming između zemalja Zapadnog Balkana i maksimalna cijena bit će primjenjivana u skladu sa pravilom "kao u domaćem saobraćaju", saopštili su iz Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Paketi, makar oni podrazumijevali neograničen broj minuta razgovora, poruka i određenog besplatnog interneta - važiće i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji kao i na teritoriji Kosova i Metohije. To je definisano Sporazumom o sniženju cijena usluga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kojeg su zemlje potpisale na digitalnom samitu u aprilu 2019. godine u Beogradu.

''Sutra je istorijski dan za region. Ukidamo prepreke, granice i troškove rominga. Balkan će sutra biti bez rominga. To je samo prvi korak. Ono što smo mi u Vijeću za regionalnu saradnju uspjeli uraditi sa cijenama rominga, nadamo se da ćemo uspjeti i sa ljudima i privrednicima na Balkanu'', kazala je dan ranije Majlinda Bregu generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju.

Ona je podsjetila da je povezivanje bez granica ohrabrujuće za sve, od građana, preko operatera, poslovne zajednice, do zadovoljnih turista na odmoru.

''Roming kao kod kuće je sloboda da uživamo na putovanjima bez ograničenja, omogućava nam da se pobrinemo da je kod kuće sve uredu i da se svakodnevno čujemo sa bliskim osobama',' kazala je Bregu.

Primjereno korišćenje

Kako bi se izbjegle eventualne zloupotrebe ukidanja rominga u zemljama Zapadnog Balkana koristiće se princip primjerenog korišćenja. U prevodu, da bi se izbjeglo da neko iz susjedne zemlje uzme na primjer srpski broj i koristi ga u domovini, pratiće se potrošnja.
"Operateri će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomjerne potrošnje".

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti