Održana obuka za „Interpret Europe“ sertifikovane vodiče za interpretaciju

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore organizovalo je obuku za „Interpret Europe“ sertifikovane vodiče za interpretaciju (Interpret Europe Certified Interpretative Guides Training) koja je održana u periodu od 06.12.2021. godine do 10.12.2021. godine, u okviru INTERREG IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora projekta "Endemic pathway – Put endema" skraćeno „ePATH“.

Pomenuta obuka, u kojoj je učestvovao dio zaposlenih Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, održana je u u hotelu „Palma“ u Tivtu i obuhvatila je 40-časovnu obuku u trajanju od 5 dana organizovanu u svemu u skladu sa odredbama i zahtjevima postavljenim od ovlašćene ogranizacije "Interpret Europe".

Obuka je vođena od strane  Interpret Europe sertifikovanog trenera za interpretaciju (Interpret Europe Certified Interpretive Trainer) g-đe Ivane Karankić iz Hrvatske. Prvi dio obuke je obuhvatio je kompletno sprovođenje "Interpret Europe" programa edukacije i sprovođenje pismenog ispita, dok će drugi dio obuke obuhvatiti pripremu i sprovođenje praktičnog ispita te izdavanje Sertifikata o položenom kursu.

Budući da je jedan od specifičnih ciljeva projekta obuka projektnih partnera kako bi obezbijedili bolje upravljanje i predstavljanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, pomenuta obuka će u narednom periodu biti organizovana i kod partnera u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj čime će projektni tim, odnosno zaposleni u sva tri zaštićena područja u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori biti obučeni za interpretaciju prirodnog i kulturnog nasleđa.

Projekat “Endemic pathway – ePATH” je odobren za finansiranje na II Pozivu za predloge projekata u okviru trilateralnog “Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014-2020” s ciljem jačanja i diverzifikacije turističke ponude kroz prekograničnu saradnju i poboljšanje upravljanja i održivog korišćenja kulturne i prirodne baštine. Glavni cilj ovog projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude u 3 zaštićena područja, u kojima žive mnoge rijetke i endemske vrste flore i faune, kroz promociju prirodnih i kulturnih vrijednosti: Park prirode “Hutovo blato” u Čapljini (BIH), Botanička bašta "Kotišina" u Makarskoj (HR) i Posebni rezervat prirode "Tivatska solila" u Tivtu (CG).

U ovom projektu učestvuju Javno preduzeće “Park prirode Hutovo blato” iz Čapljine (BIH), Grad Makarska (HR) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti