Oprečni stavovi turističkih radnika: NIŽE CIJENE - ZA i PROTIV

Crna Gora, postaje preskupa, ne samo po cijenama smještaja već i svih pratećih usluga, ocijenili su u Centralnoj banci Crne Gore. Stručnjaci upozoravaju da su visoke cijene parkinga, plažnog mobilijara, smještaja i hrane nezaobilazni problemi sa kojima se svake godine srijeću turisti koji se odluče za boravak u našoj zemlji. Zbog toga se sve češće opredjeljuju za ljetovanja u okolnim zemljama, gdje za male pare dobijaju kvalitetniji smještaj i bolju dobrodošlicu.

 

Dekan fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković dao je izjavu za Atlas Televiziju ,,Mi očito imamo problem sa instrumentima marketing mixa, naročito kada su u pitanju cijene i mislim da su u pravu kada su upozorili da su naše cijene velike u odnosu na kvalitet koji pružamo, a naročito su velike za kategoriju turista koja kod nas dolazi. To je siromašno regionalno tržište, koje je sezonski usmjereno, kao i sve siromašnije rusko tržište, takođe sezonski usmjereno"

Turisti sa ovih tržišta, kaže Ratković, u Crnu Goru obično dolaze autobisima, što jasno ukazuje na njihovu platežnu moć.

 

,,Znate koja je platežna moć gosta koji ne može da odvoji novac ni da za vlastiti automobili, ni da dođe avionom, već se izlaže dugom i zamornom putovanju i dolazi na autobusku stanicu gdje ga ne čeka Turist biro, već ga čekaju dileri pa on ne zna ni šta će se desiti sa njim ni sa njegovom rezervacijom" – kaže Ratković.

 

Da bi cijena trebalo da odgovara kvalitetu usluga, saglasan je i ekonomski analitičar Vasilije Kostić, koji napominje da, ukoliko ne može da se radi na smanjenju cijena, onda bi trebalo raditi na podizanju nivoa usluga.

 

,,Budući da su Crnoj Gori neophodni hoteli visoke kategorije i ulaganja u tom smjeru, ja bih se rađe fokusirao na podizanje nivoa usluga, a tada je visina cijena u drugom planu, jer konzumenti onda proizvod ne posmatraju isključivo iz ugla cijene, nego iz ugla onoga što dobijaju" – smatra Kostić.

 

Kostić napominje i da je visina cijene stvar individualnog doživljaja, odnosno da cijena proizvoda zavisi od ciljne grupe kojoj je taj proizvod namijenjen.

 

,,Ako posmatrate sa aspekta masovnog turizma, odnosno ciljne grupe niske platežne moći, onda možete donijeti zaključak da je sve skupo. A ako posmatrate sa aspekta ciljne grupe više ili visoke platežne moći, onda vam parking od jednog eura ne znači mnogo" – ističe Kostić.

 

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik kompanije Montenegro stars hotels grupe Žarko Radulović smatra da spuštanjem cijena turističkih usluga i proizvoda ne bi bio riješen problem crnogorskog turizma, već da se problem rješava ulaganjem u promociju Crne Gore.

-Najlakše je reći spustite cijene. Mi bismo to uradili i bez apela Centralne banke Crne Gore kad bi znali da je to rješenje i da će to da nas spasi i da će nam biti bolje. Nije poenta u cijenama, poenta je u tome što i kako nudimo i što turista dobije kad dođe u Crnu Goru-rekao je Radulović za „Pobjedu“.

On je naveo da se problem crnogorskog turizma rješava sa većim ulaganjem u promociju Crne Gore.

 

-CBCG i Ministarstvo turizma treba da nađu novac za bolju promociju Crne Gore, ne samo zbog turizma, nego i zbog investitora i stvaranja pozitivne slike o Crnoj Gori-rekao je predsjednik CTU.

On smatra da treba stvoriti uslove da što više lou kost avio-kompanija leti prema Crnoj Gori, kao i pomoći Montenegro Airlines-u da može da spusti cijene.

 

-Sa manjom cijenom avio-karte iz Evrope siguran sam da bi doveli više gostiju nego što inače dovode. Taj novac koji bi kao subvenciju davali Montenegro Airlines-u bi se kompenzirao kroz indirektnu potrošnju i kroz veći broj gostiju koji bi došli u Crnu Goru. To su uradile druge države, zašto ne bismo i mi - kazao je Radulović.

(Portal Analitika/Pobjeda)

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti