Otvorena izložba “Retrospektiva” istaknutog crnogorskog slikara Toma Pavićevića

U organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović” u budvanskom Starom gradu, sinoć je otvorena izložba pod nazivom Retrospektiva istaknutog crnogorskog slikara Toma Pavićevića. Kustos izložbe je Tanja Jovetić, viši kustos.

U muzičkom dijelu programa je nastupio Bogdan Banović, učenik VIII razreda. Izložbu je zvanično otvorila mr Lucija Đurašković, istoričar umjetnosti.

Govor sa otvaranja izložbe:

Dobro veče svima vama dragi posjetioci, poštovane dame i gospodo, kolege!

Zahvaljujem se što ste odvojili vrijeme za kulturu, da večeras prisustvujete ovom žnačajnom događaju, jednom od najznačajnijih kada je u pitanju likovni program naše Ustanove, posebno što je tvorac svih ovih nestvarno fanstastičnih djela, naša savremena likovna gromada, Tomo Pavićević, večeras sa nama. Neizmjerno Vam hvala, Tomo, zbog toga. Više puta sam, na poziv umjetnika, otvarala njegove izložbe, ali ova je nešto posebno, ne samo kao jedan od mogućih presjeka njegove retrospektive, već i kao izložba koja svojom težinom slama, koja potresa, koja nas šamara po najtananijim nervnim završecima, svojom ogoljenom egzistencijalnom istinom. Tu istinu, to čisto, neiskvareno i iskonski iskreno biće, osjetila sam pri prvom susretu sa Tomom, jos davne 2004. godine, na prvom Bijenalu akta u Petrovcu Od tada, do danas i dalje do beskonačnog, Tomo će uvijek biti maestro sa velikim M, maestro u samom vrhu savremene likovne umjetnosti unutar i mimo granica naše zemlje zajedno sa njenim najvećim i najznačajnijim predstavnicima.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti