Otvorena konferencija o bezbjednosti vazdušne plovidbe IFATSEA ERM

U Budvi je danas otvorena trodnevna konferencija IFATSEA ERM koja okuplja predstavnike vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe iz cijele Evrope.

Digitalizacija i automatizacija u kontroli letenja, Remote tower (Udaljeni toranj), Cybersecurity, Jedinstveno evropsko nebo,  Meteo oprema, Energetika i klimatizacija, Obuka i licenciranje ATSEP osoblja, Ljudski resursi kao i Upravljanje stresom i zamorom samo su neke od tema konferencije.

Nikola Cojić, delegat Crne Gore u međunarodnoj vazduhoplovnoj organizaciji IFATSEA i Predsjednik Udruženja vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe Crne Gore “ATSEPMONT” istakao je da planiranje novog sistema kontrole letenja za (ne tako daleku) budućnost nije ni jednog trenutka prestajalo.

“Ti planovi, pored infrastrukturnih izmena i promena organizacije vazdušnih puteva, će bez sumnje uticati i na kompetencije vazduhoplovnog osoblja. Pojavljuju se nove oblasti koje su izazovi u našem poslu i veštine kojima moramo da ovladamo kako bi sve ono što dolazi dočekali spremni. Na taj način održavamo pouzdanost i kontinuitet bezbedne vazdušne plovidbe, a svojoj zemlji dajemo dobar osnov za brži i bolji razvoj turističke ali i svake druge grane privrede”, kazao je on.

Theodore Kiritsis predsjednik IFATSEA ističe da se avio saobraćaj nakon pandemije Covid 19 vraća u normalu i statistički podaci pokazuju da se obim saobraćaja vraća na staro te da je  važno znati da osoblje koje je zaduženo za bezbjednost u avio saobraćaju nije prestajalo sa radom.

“Izazovi koji nas očekuju su tehničke i operativne prirode. Očekuje se mnogo izmjena i upravo ovo osoblje (ATSEP osoblje) treba to da iznese, Zbog toga je potrebno održati isti novo usluga i implementiranje novih tehnologija a u cilju održavanja efektivnosti kapaciteta vazdušnog saobraćaja.”

Potrebna je, kaže Kiritsis, bliža saradnja svih kontrola letenja jer se očekuje brže i bolje jedinstveno nebo.

“Zbog toga je jako važno osim tehničke usklađenosti, uskladiti i regulativu na obuci i licenciranju osoblja”

Costas Christiforou direktor IFATSEA za Evropu kazao je da je konferencija u Budvi veoma važna za profesiju vazduhoplovne tehnike i bezbjednost vazdušne plovidbe dodajući da će tokom tri dana trajanja biti razmatrane važne promjene koje čekaju avijaciju u budućem periodu.

Konferenciji u Budvi prisustvuje  59 predstavnika iz 16 različitih zemalja a podržana je od strane Ministarstva kapitalnih investicija, Agencije za civilno vazduhoplovstvo CG, Aerodroma CG, Nacionalne turističke organizacije i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.

Izvor: CG News

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti