Ponovo ugroženo vodoizvorište Bolje sestre, uhapšen Podgoričanin

Direktor Javnog preduzeća "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje" Josip Đurašković ponovo je podnio Centru bezbjednosti Podgorica, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi za vode prijavu zbog nelegalne eksploatacije šljunka na Morači, čime je ugroženo ključno vodoizvorište kojim se napaja Crnogorsko primorje - Bolje sestre.

Ovo je samo jedna u nizu prijava nadležnima u proteklih nekoliko mjeseci od kada je Đurašković preuzeo rukovođenje ovim javnim preduzećem.

 

"Nelegalna eksploatacija šljunka, odnosno nekontrolisano skidanje šljunčanih slojeva koji predstavljaju zaštitu karstnog izvorišta Bolje sestre smanjuje zaštitni pojas aluviona oko izvorišta i čini ga podložno prodoru eventualnog zagađenja. S toga je vrlo važan segment u zaštiti izvorišta spriječiti nekontrolisanu eksploataciju šljunka“ navedeno je u prijavi.

Kako se ističe 23. oktobra u popodnevnim časovima oko 14.15 časova 500 metara uzvodno rijekom Moračom u pravcu Podgorice primjećena je građevinska mehanizacija kojom se vrši neovlašćena eksploatacija šljunka i pijeska. U prijavi je dostavljena i fotografija plavog kamiona i žutog bagera koji su snimljeni na licu mjesta.

Podgorička policija je  postupajući po prijavi da nepoznato lice vrši nelegalnu eksploataciju šljunka na Morači, izašle na lice mjesta i zatekla I.S. (24) koji je upotrebom građevinske mašine vršio eksploataciju šljunka.

To je saopšteno iz Uprave policije koji su kako kažu, postupili po prijavi zaposlenog u Izvorištu „Bolje sestre" i preduzeli zakonom predviđene radnje te o svemu obavijestili nadležno tužilaštvo.

 

Iz UP navode da je na lice mjesta izašao i inspektor za vode Uprave za inspekcijske poslove koji je o navedenom sačinio službenu zablješku.

"I.S. je doveden u službene prostorije policije i od njega su prikupljena obavještanja na navedene okolnosti. Svi spisi predmeta su dostavljeni državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji će se naknadno izjasniti o kvalifikaciji djela", piše u saopštenju Uprave policije.

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti