Popović zaposlio prve Filipince u hotelima, sobaricama plata 700 eura

Novi poslovni aranžman kompanije Carine sa prestižnom španskom hotelskom grupacijom Iberostar veliki je korak naprijed ka podizanju kvaliteta usluga u tri hotela u Herceg Novom, koji već nose kategorizaciju 4 ili 5 zvjezdica.

Osim podizanja standarda, u Carinama vjeruju da će u njihovim hotelima Delfin, Park i Kumbor, konačno riješiti problem sa nedostajućim kadrom u svim sektorima, jer će prvi put uposliti radnike sa Filipina.

Vlasnik kompanije Carina Čedomir Popović do sada je nekoliko puta isticao da imaju problem sa upošljavanjem, jer naši radnici “žele da rade, ali samo ono za što bi bili dobro plaćeni”.

Stoga za Radio Jadran objašnjava kako je menadžment odlučio da dovede radnu snagu iz rajske zemlje Jugoistočne Azije.

“Došli smo do informacija da je ta radna snaga dosta pogodna, znaju engleski jezik, tako da smo dobili dozvolu da od sljedeće godine imamo radnike sa Filipina. Aplicirali smo i dobili dozvolu za “uvoz” Filipinaca. Postoje inostrane agencije na Filipinima koje nude radnu snagu, aplicirate, nakon čega vas kao kompaniju provjeravaju. Saglasnost za to dobili smo i od našeg Ministarstva rada i socijalnog staranja”, objašnjava Popović.

Iako je sve češće prisutna “teza” da su Filipinci jeftina radna snaga, te da, recimo, na kruzerima umnogome “obaraju” zarade, jer pristaju na rad za mnogo manje plate, Popović kaže da takvi navodi baš i nijesu tačni.

Za početak, potrebno ih je dovesti i platiti im avionske karte, a dok budu angažovani u hotelima u Bijeloj, imaće isti “tretman” kao i radnici iz okruženja.

“Radiće osam sati, uz slobodan dan, a biće plaćeni u zavisnosti od profila. Ako su recimo serveri, primaće 400 eura. Mi im uz to, jer smo obavezani ugovorom, moramo obezbijediti hranu i smještaj, što će najvjerovatnije biti u dijelovima hotela Park i Delfin, koje smo i ranije namijenili za radnike sa strane”, navodi on.

Sobarica koja održava čak 36 soba ima platu od 700 eura

Ipak, nije mogao objasniti zbog čega su se baš odlučili na angažovanje Filipinaca, ponavljajući da će problem nedostatka radne snage biti sve izraženiji.

Tvrdi i dalje da njihovi zaposleni imaju visoke i uredne plate koje nikada ne kasne, pa tako, kako je naveo, sobarica koja održava čak 36 soba ima platu od 700 eura.

Inače, i hotelijeri u susjednoj Hrvatskoj najviše traže hotelsko osoblje, sobare, kuvare i konobare, a kao prednost filipinskih radnika ističu predanost radu, dobar engleski, odanost poslodavcima i malu potrebu za nadzorom.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti