Promjene na turističkom tržištu

Turistička organizacija opštine Budva kao društveno odgovorno preduzeće smatra svojom odgovornošću i obavezom da informiše građane Budve, prvenstveno izdavaoce privatnog smještaja, o najnovijim promjenama na turističkom tržištu, a koje nas sve na određeni način pogađaju.

 Situacija u Rusiji i Ukrajini veoma utiče na potražnju za smještajnim kapacitetima u Crnoj Gori, ali i na cijenu i uslove plaćanja istih. Većina hotela na budvanskoj rivijeri prilagodila je svoju ponudu promjenama na tržištu i takve odluke u sadašnjim okolnostima djeluju ispravno, ali takođe utiču i na cijene privatnog smještaja.

 

Sistem izdavanja privatnog smještaja se mijenja, što ne znači manju zaradu izdavaocima privatnog smještaja, ali ne dozvoljava ni bezbrižnost koju su imali prethodnih sezona. Tour-operatori nisu više spremni da čitav rizik posla preuzimaju na sebe i da uzimaju kapacitete u fiksni zakup na duži vremenski period sa garancijom punjenja 100%. Izdavaoci privatnog smještaja bi trebalo da se prilagode ovakvim promjenama na tržištu na sljedeći način, da svoje smještajne kapacitete daju u alotmanski zakup. To znači da se kapaciteti ugovaraju, ali se plaća samo dio koji se realizuje što predstavlja uobičajeni način rada sa hotelima. Ovako se zakupljuju kapaciteti i u ostalim destinacijama i to nije novina u turizmu, samo su turistički privrednici iz Budve godinama navikli na drugačiji princip koji je za njih bio mnogo pogodniji.

VEZANO: Rusi oklijevaju: Nema fiksnog zakupa

 

Pored toga, bilo bi jako poželjno da neka agencija ili više njih objedini ponudu privatnog smještaja i istu prezentuje i ponudi tour-operatorima po uslovima alotmanskih ugovora na predstojećim veoma značajnim turističkim berzama u Berlinu i Moskvi jer će to biti dobra prilika da se potpišu novi ugovori i da se poslovna godina ipak završi uspješno.

 

Turistička organizacija opštine Budva zajedno sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i nadležnim Ministarstvom trudiće se da obezbijedi što bolje uslove za uspješnu realizaciju sezone. Radiće se na povećanju aviodostupnosti Budve i Crne Gore kao turističke destinacije kako bi se obezbijedio što veći broj dolazaka i duža turistička sezona, intenziviraće se kampanje na tržištima koja su se pozicionirala kao važna uz otvaranje nekih novih tržišta.

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti