Raspisan tender za hitno zaustavljanje erozije na Adi Bojani

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je raspisalo 03. decembra, javni poziv po hitnom postupku za izvođenje radova po „Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije
plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, opština Ulcinj“ koji će trajati do 18. decembra 2020. godine.

Razlozi hitnosti su povezani sa činjenicom da je u septembru 2020. godine usljed erozije prouzrokovane višegodišnjim djelovanjem rada morskih struja i vjetrova, došlo do sužavanja pješčanog pojasa, te
ugrožavanja imovine – bungalova HTP Ulcinjske rivijere, pa je koordinaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma , HTP Ulcinjska rivijera, Upravom za vode, Opštinom Ulcinj zaključeno da je neophodno preduzeti hitne mjere na zaštiti obale i objekata. Kao ishod zajedničkog sastanka predloženo je da se obezbjedi Projekat hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane koji je i urađen od strane profesora Save Petkovića i koji sadrži hitne mjera koje je neophodno realizovati prije očekivanog nevremena u zimskim mjesecima.

Radovima je predviđena nabavka, pakovanje i transport 1 500 džambo vreća za pakovanje pijeska (džambo vreće punjene pijeskom koje se koriste u hidrotehnici, a posebno za odbranu od poplava ili zaštitu morskih obala od erozija) za pravljenje napera. Naper će se postavljati u dužini 130 metara, dok će se u prvom redu napera postavljati osam vreća, pa je njegova širina u osnovi 8 metara. Preko njega dolazi drugi red, pa je kota napera, na njegovom kraju 1 metar iznad nivoa mora, dok se gornji red formira od 4 vreće, pa je širina napera u kruni 4 m, a sve prema Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom za ovaj posao izdvaja 50.000,00 €.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti