Renato Baretić gost Književne komune

Posljednji segment literarnog programa KNJIŽEVNA KOMUNA, koji se tokom ljeta održava u Petrovcu, biće autorsko veče hrvatskog pisca RENATA BARETIĆA.


Renato Baretić je novinar i pisac, slobodan čovjek koji od 1983. godine živi isključivo od pisanja, iako je u svom životu radio kao pomoćni radnik u skladištu, akviziter, keramičar, radnik na štandu, a radio je i u fabrici tekstilnih mašina.


U novinarstvu je prešao kompletan razvojni put – od novinara gradske rubrike i reportera, do kolumniste najvećih hrvatskih medija: Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, Globusa, Feral Tribjuna, Nacionala. Bio je suosnivač i urednik velikog festivala književnosti PRIČIGIN koji se od 2007. godine održava u Splitu.


Paralelno sa novinarskom i spisateljskom karijerom, Renato Baretić je povremeno i scenarista za TV i filmsku produkciju, te autor pitanja u najpoznatijim kvizovima u Hrvatskoj – Tko želi biti milijunaš i Kviskoteka.
Njegova spisateljska karijera obilježena je romanom OSMI POVJERENIK koji je objavljen 2003. godine i dobio je 5 velikih književnih nagrada u Hrvatskoj. Po tom romanu urađene su dvije dramatizacije – u HNK u Splitu i pozorištu Gavela u Zagrebu. Godine 2018. je, poslije mnogo muka, roman doživio i filmsku ekranizaciju te postao veliki hit u Hrvatskoj. O samom romanu OSMI POVJERENIK, iako je to autorov prozni prvijenac, na osnovu dobijenih nagrada i prevoda na više evropskih jezika, važi mišljenje književne kritike da je najbolji hrvatski roman prve decenije XX vijeka.
Osim navedenog romana, Renato Baretić autor je još 2 romana- PRIČAJ MI O NJOJ (2006) i GRAND HOTEL (2009), više zbirki poezije i izbora iz svojih kolumni, kao i jedne ilustrovane knjige za djecu. Stilski ga odlikuje istraživanje formi i disonanti jezika, verbalna igra, poigravanje smislom i nastojanje da se književnost integriše u svakodnevni govor, kao i da se običan govor istinski reflektuje na književnost.
Renato Baretić je rođen u Zagrebu 1963. godine, a od 1996. stalno je nastanjen u Splitu.
Autorsko veče RENATA BARETIĆA biće održano u srijedu 21.avgusta, na otvorenoj sceni ispred Crvene Komune u Petrovcu. Početak je u 21 sat.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti