Šta se pričalo na sajmu investicija

Crnoj Gori ne odgovaraju konvecionalne stope rasta, već se mora ubrzati rast i razvoj kako bi i ova genercija dostigla evropski standard života. Crna Gora je najdinamičnija investiciona destinacija u regionu, ali ne smije propustiti sadašnji trenutak, i mora nastaviti sa dinamičnim razvojem, jer za to postoje resursi“, kazao je premijer Milo Đukanović otvarajući Sajam investicija FREI.

Ako bismo, kazao je Đukanović, uporedili gdje je danas Evropa i Crna Gora, pa pretpostavili da ćemo u nekom narednom dugoročnom periodu imati inflaciju i u Crnoj Gori i u Eurozoni po dva odsto godišnje, ako bismo takođe pretpostavili da će godišnje Evropa rasti po jednoj stabilnoj stopi od jedan odsto, da će Crna Gora rasti po tri odsto godišnje, došli bi do ne baš mnogo ohrabrujućeg podatka.

DSC_9725.jpg

„Treba nam sto godina da bismo sustigli Evropu i dostigli evropski prosjek. Imamo resurse, postvalja se samo pitanje imamo li znanja, imamo li dobru organizaciju, energiju da pokušamo tu stopu rasta učiniti većom. Ako bi ove stope rasta sa tri povećali na pet odsto, već bi za pola vijeka skratili zaostajanje za Evropom i negdje oko 2050. bi mogli da budemo na nivou tadašnjeg evropskog kvaliteta života. Ako bi se kojim slučajem vratili onim stopa rasta koje smo imali 2006., 2007., 2008., i onom tempu ekonomskog razvoja, za koje imamo resurse, ne pričam napamet, mogla bi ova generacija sigurno uživati u višem životnom standardu, koji bi bio na evropskom nivou“, kazao je Đukanović.

DSC_9660.jpg

Crna Gora, dodao je Đukanović, ima razloga da bude ponosa na zajednicu investitora koje ima.

 „Uvjeren sam da će ta zajednica još više jačati“, naglasio je.

Navodeći da je Crna Gora prošlu godinu završila sa stopom rasta od 3,5 odsto, Đukanović je kazao da to predstavlja jednu od najdinamičnijih stopa ekonomskog rasta u regionu. 

DSC_9653.jpg

DSC_9677.jpg

DSC_9686.jpg

DSC_9692.jpg

DSC_9702.jpg

 foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti