Sezona i njeni izazovi: razgovor sa Jelenom Rađenović

Pesimističke najava o padu broja ruskih turista za ovo ljeto, ipak ne obeshrabruju turističke poslenike prijestnice turizma, koji očekuju da će taj nedostatak ipak biti nadomješten gostima iz drugih emitivnih tržišta.


Budva je i u 2014 godini ostvarila gotovo polovinu ukupnog turističkog prometa u Crnoj Gori. Prema zvaničnim podacima Budvu je prošle godine posjetilo 754.567 gostiju, ostvarivši pri tom 4.670.126 nocenja. Dominantni su bili gosti iz Rusije, njih ukupno 220.445”, navodi u razgovoru za Primoske novine direktorka Turističke organizacije Budve Jelena Rađenović.


Prema njenim riječima objektivni razlozi, među kojima devalvacija rublje, kampanje da se turistički promet odvija prije svega u Rusiji, brojni bankroti rezultiraće smanjenjem broja gostiju iz Rusije ove godine.


Smanjenje broja gostiju iz Rusije neće uticati samo na fizičke pokazatelje, odnosno smanjenje ukupnog broja dolazaka već u značajnoj mjeri na finansijske pokazatelje. Ruski gost je, u našoj strukturi gostiju, gost dobre platežne moći, a naši smještajni kapaciteti najbolju cijenu godinama unazada ostvaruju upravo na ruskom, odnosno tržištu bivšeg Sovjetskog Saveza. Prognoze za sezonu pred nama su dosta dobre, ne očekuje se značajnije lošiji fizicki promet”, ističe Rađenovićeva.


Ona dodaje da su organizovani dolasci gostiju sa Zapadnog tržišta počeli dosta rano, već sredinom marta mjeseca i nastaviće se u kontinuitetu do oktobra.


Očekujemo dominantniju poziciju u strukturi gostiju, odnosno rast gostiju iz Njemačke, Francuske i Poljske”, kazala je Rađenović.


Ona ističe da je prvo ljetnje izdanje jednog od najboljih evropskih festivala Exit, Sea Dance Avantura već u prvoj godini “dovela“ je u Budvu nekoliko hiljada posjetilaca mlađe populacie, koji su uticali da na rast turističkog prometa za 11 odsto u tom periodu.

Ove godine očekujemo da se ovaj trend rasta nastavi i da globalnbo popularan događaj, kvalitetnog programa na najatraktivnijoj lokaciji plaže Jaz dovede nekoliko desetina hiljada mladih ljudi iz Zapadne Evrope u Budvu! Posebnost naseg turistickog proizvoda, koja se ogleda u jedinstvenoj prirodnoj ljepoti, izuzetno kvalitetnim smjestajnim kapacitetima, konkurentnoj ugostiteljskoj ponuda i raznovrsna dešavanja rezultiraće da Budva ostane omiljena turistička destinacija brojnim turistima iz svih krajeva svijeta”, zaključila je Rađenović.

 

 

VEZANO: Rusi oklijevaju: Nema fiksnog zakupa

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti