Sjetite se gostiju koji više ne ljetuju kod vas

To što gost ove godine ljetuje negdje drugo ne znači nužno da mu kod vas nije bilo lijepo.

Ima puno faktora koju su mogli uticati na njegovu odluku. I upravo takvim gostima treba dati poneki dodatni razlog ili inicijativu da se vrate na “staro” mjesto.

Uz to puno je manje vremenski i finansijski zahtjevno vratiti starog gosta nego naći novog.

 

Reklama može, ali ne uvijek

Javiti se gostu s najnovijim vijestima o vašoj ponudi, akcijom ili last minute popustima za određene termine kroz newsletter je naravno dobar način kako od starog gosta možete napraviti gosta koji će vam se ponovno vratiti, a možda i postati stalan gost.

Ali kao i u svemu treba imati mjeru. Jer ako se gostu javljate isključivo s ponudama i željom da nešto prodate i iznajmite on će se osjećati kao novčanica od 100 eura umjesto cijenjenog gosta. I šanse da će htjeti doći do vas svakim novim takvim kontaktom drastično padaju.

Zato odaberite i neki drugi razlog ili način stupanja u kontakt koji ima više ličnu notu koja nije povezana s prodajom. Čestitajte gostu rođendan, praznik za koji znate da slave ili neki lični uspjeh koji možete vidjeti ako se je gost odlučio povezati s vama putem društvenih mreža.

 

Važnost čuvanja svih kontakt podataka

Upravo zbog toga jako je važno da sačuvate sve kontakt podatke svih gostiju, i uvijek kada to situacija dopušta pokušate saznati neki novi kontakt podatak kroz koji bi mogli ostvariti komunikaciju s gostom.

 

Sitnica kao znak pažnje – pošaljite gostima razglednicu

Jedna od ideja koja se je nama naročito svidjela ove godine je slanje razglednica starim gostima koji ove godine neće ljetovati kod nas.

Bez obzira da li su ljetovali negdje drugo ili uopštee nisu išli na ljetovanje ovaj mali gest će bez sumnje ostaviti dobar utisak na njih.

Birajte razglednicu koja dobro predstavlja vaše mjesto jer ne želite poslati gostu nego generičku razglednicu koja se može primijeniti za cijeli Jadran ili cijelu Crnu Goru.

Tekst neka bude kratak tipa “Šaljemo vam sunčane pozdrave sa Svetog Stefana. Familija Perović.” Može i malo duža poruka ali izbjegavajte pisanje romana.

I na kraju krenite s gostima koji su češće bili kod vas i smatrate da su šanse za njihov povratak veće.

 

 

Za kraj 

Bila to razglednica, personalizovani email s fotografijom ili nešto treće bitno je kod ovakve, hajdemo to nazvati, skrivene promocije da ona ostane skrivena .

Želite se s gostom povezati na prijateljskom nivou i podsjetiti ga da se kod vas može osjećati kao kod kuće i podsjetiti ga na porodičnu i prijateljsku atmosferu koju vaš smještaj pruža.

I ko zna, možda vam upravo jedna razglednica za euro – dva prema Evropi vrati starog gosta sljedeće sezone.

 

VEZANO: Hrvati i Slovenci ne štede na internet prezentacijama. Mi, sa druge strane – da!

 

Darko Kontin za iznajmljivači20.com foto: daa-mne.com

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti