Turistička sezona u Hrvatskoj i rekordna i katastrofalna

Zvaničnih informacija o efektima ovogodišnje turističke sezone u Hrvatskoj još nema, ali se posljednjih sedmica mnogo govori o tome da je podbacila u nekim mjestima na Jadranu, posebno na ostrvima, gdje je, kako kaže, broj gostiju drastično pao u odnosu na prošlu godinu.

Mediji pišu da je se u Hrvatskoj ove godine dogodio svojevrsni fenomen prema kojem je sezona istovremeno rekordna, ali i katastrofalna.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, komercijalni smještaj u Hrvatskoj u maju je koristiilo 1,6 milona turista ili 4,5 odsto manje nego u isto vrijeme prošle godine, a broj noćenja je pao za 14,6 odsto, na nešto više od 4,9 miliona.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih šest mjeseci turizam bilježi rast dolazaka, ali nisu predstavljeni svi podaci, prenose mediji.

U komercijalnom smjještaju u tom je mjesecu bilo oko 215.000 domaćih turista, što je 7,9 odsto više nego u istom lanjskom razdoblju, a ostvarili su oko 486.000 noćenja, 10,1 posto više.

Istovremeno je zabilježen pad dolazaka stranih turista u odnosu na isti mjesec prošle godine za 6,2 odsto. Pritom je u isto vrijeme zabilježen i pad broja noćenja za 16,7 odsto.

Od stranih turista najviše je bilo onih iz Njemačke, 208.000, koji su ostvarili 973.000 noćenja. U poređenju sa majom prošle goidne zabilježen je znatan pad dolazaka njemačkih turista, za 36,5 odsto, pri čemu su ostvarili 47,8 odsto manje noćenja.

 

 

 

Slijede noćenja turista iz Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Slovenije, SAD-a, Poljske, Francuske i Holandije. Pritom, turisti iz Slovenije, UK-a i SAD-a ostvarili su porast noćenja, a oni iz Austrije, Poljske, Francuske i Holandije – pad.

Kako pokazuje izvještaj DZS-a, u maju ove godine najviše noćenja turista ostvareno je u hotelima, i to više od dva miliona, što je 43,2 odsto od ukupno ostvarenih noćenja. U odnosu na maj 2018., u hotelima je ostvaren porast dolazaka turista za 4,4 odsto, ali pad noćenja za 1,7.

Grad s najviše ostvarenih dolazaka i noćenja turista je Dubrovnik.

U prvih pet mjeseci ove godine u komercijalnim smještajnim objektima turisti su ostvarili 3,6 miliona dolazaka i 9,9 miliona noćenja, što je porast dolazaka turista za 3,9 odsto, ali pad noćenja za 4 odsto u odnosu na isti period 2018., stoji u izvještaju DZS-a.

Ministar turizma Gari Kapeli je, komentarišući podbačaj turističke sezone, rekao da treba gledati rezultate ostvarene u cijelom periodu turističke sezone.

      Započnite otvaranje profila preko OVOG linka →→ AIRBnB ←← (Ko registruje smještaj preko ovog linka dobiće na mail besplatno upustvo sa korisnim savjetima za korištenje airbnb)

 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti