Turska mijenja poreski sistem: Ko zarađuje više, plaćaće više

Turski parlament u četvrtak je ratifikovao nove zakone o poreznoj regulaciji, uključujući veće stope za one sa visokim prihodima, veći porez na smještaj u hotelima, kao i nove poreze na digitalne usluge.

Prema najavama vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), zakon ima za cilj da prikupi “više poreza od onih koji zarađuju više i manje od onih koji zarađuju manje”.

Zakonom se predlažu novi porezi na kuće, u zavisnosti od njihove vrijednosti, kao i porez na smještaj, prenosi turski Daily Sabah.

Kuće koje koštaju više od 5 miliona turskih lira podliježu većem porezu na stanove, prema novim pravilima. Naime, vlasnici kuća u vrijednosti između 5 i 7,5 miliona lira platit će 0,3% poreza, dok će se na kuće u vrijednosti između 7,5 i 10 miliona primjenjivati porez od 0,6%. Na kuće u vrijednosti preko 10 miliona plaćaće se porez po stopi od 1% .

Porez na usluge smještaja biće 1% do kraja 2020. godine, a nakon toga raste na 2%. Primjenjivaće se na prihod i plaćat će ga gosti.

Uredbom se takođe predviđa porez od 7,5% na digitalno oglašavanje i digitalni sadržaj.

Porez na digitalne usluge uključivaće sve oblike internetskog oglašavanja i usluge koje omogućavaju slušanje, gledanje ili preuzimanje bilo kojeg digitalnog sadržaja u skladu s novim propisima.

Novi zakon udvostručuje porez na prodaju deviza na 0,2% i daje predsjedniku Rečepu Tajipu Erdoganu ovlaštenje da ga podigne na 10 puta veći iznos.

Zakonom se ukida i oslobađanje od poreza na sportske sudije. Štaviše, porezi prikupljeni od prihoda sportaša podići će se na 20% sa 15%.

O ovom zakonu će raspravljati Odbor za planiranje i budžet Parlamenta, prenosi Biznis info.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti