U Budvi neće biti organizovanog nalaganja badnjaka

Ove, kao ni prošle godine neće biti organizovanog nalaganja badnjaka ispred crkava Mitropolije crnogorske primorske na području budvanske opštine. Ranijih godina tradicionalno su se badnjaci nalagali ispred starogradske crkve Sveta Trojica, crkve Sveta Petka na zaobilaznici, kao i ispred manastira Praskvica. Mitropolija se prije nekoliko dana oglasila i pozvala sve vjernike da badnjake nalažu u svojim domovima.

“U osvit radosnih i blagih dana Hristovog rođenja, mi arhipastiri, sveštenstvo, monaštvo i vjerujući narod Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke SPC spremamo se da praznujemo ovaj događaj sa puno vjere, ljubavi, nade i međusobnog praštanja. To radimo sledujući Bogu i precima i drevnom crkvenom predanju. Želja nam je da predstojeći praznik Roždestva Hristovog provedemo u što većem jedinstvu sa Bogom, ali i jedni sa drugima.

Svjesni smo da nam ovaj Božić, kao i onaj prošle godine, dolazi u danima velikih iskušenja koje je Gospod popustio na čitav svijet, i koje odnosi živote naših najbližih – svakodnevno. Skoro će dvije godine kako je virus KOVID-a 19 prisutan na ovim našim prostorima i unosi bolest, smutnju i strah među ljude. Od početka ove nevolje naša Crkva se bori protiv širenja straha, a moli se Bogu i nastoji da doprinese svojim trudom, da se epidemija zaustavi i savlada. U tom smislu nastojimo da podržimo i sprovedemo sve one zdravstvene mjere koje ne zadiru u elementarna ljudska prava i vjerske slobode ljudi.

Naš narod je oduvjek znao da se molitva ne prekida ni u najtežim životnim trenucima, niti se prestaje sa praznovanjem blagoslovenih praznika i onda kada ljude osvoji najveće zemaljska tuga. Baš tada treba umnožiti i pojačati molitve kako za pokoj duša tako i za zdravlje i blagoslov svih.

S tim u vezi obavještavamo sve pravoslavne vjernike i sveukupnu javnost, da Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka, kao i prošle godine, neće organizovati uobičajene kulturno-duhovne programe koji prate nalaganje badnjaka. Poslije Svete Liturgije na Badnje jutro, sveštenstvo će blagosloviti badnjake, a svi vjernice će u toku cijelog Badnjeg dana moći da dođu do svojih parohijskih crkava i prilože svoj badnjak, da zapale svijeću i pomole se Bogomladencu Hristu za zdravlje i napredak svoje porodice i svojih bližnjih”, navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti