U Crnoj Gori manje slučajeva zaraženih nego u 18 država članica EU

Crna Gora bilježi konstantan pad broja zaraženih koronavirusom od marta ove godine, a prosječan broj novoregistrovanih osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 u prethodnoj sedmici bio je 30.

Iz Instituta za javno zdravlje danas je saopšteno da je tokom prethodnih sedam dana u prosjeku testirano 1.255 osoba dnevno, od čega je bilo 2,39 odsto pozitivnih nalaza. Oni su naveli da je trenutno aktivno 520 slučajeva, a hospitalizovano 66 pacijenata. Četrnaestodnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika za cijelu teritoriju Crne Gore trenutno iznosi 78,77.
„To je najmanja vrijednost ovog indikatora od kako se javnost obavještava (septembar 2020. godine) i prvi put je ispod vrijednosti 100. Uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja 14-odnevne kumulativne incidencije na 100 hiljada stanovnika od 18 zemalja Evropske unije“, saopšteno je iz Instituta.
U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Grčke, Španije, Turske, Kipra i Hrvatske. Iz Instituta za javno zdravlje podsjećaju da je masovna vakcinacija crnogorskih građana počela je 4. maja i da bilježi zavidne rezultate, tako da je do 9. juna aplicirano 256.046 doza vakcina.
„Od punoljetne populacije građana Crne Gore, njih 29,8 odsto primilo je jednu dozu vakcine, a 23,4 odsto i drugu dozu vakcine, dakle kompletno vakcinisano. Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, što se tiče zemalja regiona, a Bugarske što se tiče zemalja EU“, zaključuje se u saopštenju.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti