U Hrvatskoj gostiju nema, a na papiru imaju 55 posto lanjskog prometa. Kako to? Covid-19 razotkrio - prošlo ljeto trećina turista bila je ‘na crno‘

Da je neko polovinom juna, kada se polako počelo izlaziti iz kuća nakon pandemije, kazao kako će Hrvatska na sredini jula imati gotovo polovinu lanjskog turističkog prometa, rekli bi mu jednostavno da je lud.

Ali, brojke iz aplikacije eVisitor pokazuju kako je u prvih 16 dana jula Hrvatska ugostila nešto malo više od milion gostiju čime je dosegnula 46 posto lanjskih brojki u isto vrijeme, dok je sa 7,8 miliona noćenja stigla do 55 posto lanjskog julskog turističkog prometa, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Iako će mnogi na obali kazati kako se ne bi zakleli, gledajući ljude oko sebe, u tačnost podatka o polovini lanjskog julskog turističkog mravinjaka u kojemu se nije moglo ni kretati ni voziti ni disati od gostiju, brojke su tu i sigurno ne lažu. Svako tko je prijavio gosta u nacionalni sistem prijavljivanja eVisitor, svakako ga nije izmislio jer za njega temeljem te prijave mora platiti turističku pristojbu.

 

O čemu se onda radi?

Profesionalci u turizmu kažu da nesklad između nemogućih gužvi koje smo imali lanjskog jula i ovogodišnjeg „prozračnog“ turizma u istom mjesecu, zapravo leži u činjenici da je ove godine zapravo doslovno svaki gost u Hrvatskoj prijavljen.

Za razliku od ranijih godina kada se špekulisalo i sa 30 posto neprijavljenih „prijatelja i rodbine“ u vikendicama, apartmanima i stanovima koji su se iznajmljivali "na crno", ove godine u pandemijskim uvjetima sigurnosti svi oni koji stižu na ulasku u Hrvatsku moraju vrlo detaljno ispuniti obrazac u kojemu pišu kod koga idu, gdje, na koju adresu, koliko ostaju. A kako se radi o MUP-ovu programu, niko se s policijom ne želi šaliti.

 

Izvor: Slobodna Dalmacija

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti