Ulcinj, Budva i Kotor spremni za sezonu, očekuje se najviše Rusa

Pripreme za ljetnju turističku sezonu privode se kraju. Ulcinj, Budva i Kotor spremno dočekuju goste, a prema najavama i ove godine će na primorju biti najviše Rusa. Ono što pomalo koči aktivnosti i stvara nedoumice kada je u pitanju zapošljavanje sezonske radne snage je Zakon o finansiranju političkih partija.

U metropoli crnogorskog turizma navode da se pripreme za turističku sezonu odvijaju po planu i tvrde da će je spremno dočekati. U najmanju ruku očekuju sezonu sličnu prošloj, a i pored priča o sankcijama i zahladnjelim odnosima sa Rusijom, najavljuju dolazak velikog broja turista iz te države. Sigurno je, međutim, da će manje gostiju biti iz Ukrajine.

"Kao i svake godine do sada, na nivou Opštine, oformljena je Radna grupa za praćenje i pripremu turističke sezone 2014. godine čiji je zadatak evidentiranje i otklanjanje svih eventualnih nedostataka kako bi spremno dočekali turiste već 1. maja“,  kazao je za CdM pomoćnik direktora Turističke organizacije Budva Aleksandar Armenko.

On je dodao da su početkom aprila obišli sve važne lokacija od Jaza do Buljarice, te da su usvojeni zaključci šta sve treba srediti, kao i zaduženja nadležnih službi koje su u obavezi da u predviđenom roku otklone uočene nedostatke. Posebna pažnja posvetiće se i uređenosti javnih i zelenih površina, zabrani ulaska vozilima na šetališta, sanaciji oštećenih ograda, uređenju pješačkih staza itd.

"Nakon sprovedenih promotivnih aktivnosti u proteklom periodu i sajamskih nastupa, možemo reći da nas očekuje uspješna sezona, prema najavama, u najmanju ruku sezonu sličnu prošloj,  uvažavajuci ograničenja koja proističu sa evropskog turističkog tržišta. Kada je u pitanju istočno tržište, prije svega Rusija, možemo očekivati da ćemo imati posjetu bar na nivou prošle godine, a možda i veću“, najavio je Armenko.

Prema njegovim riječima, sigurno će biti manje gostiju iz Ukrajine. Taj nedostatak nadoknadiće veći broj posjetilaca iz Bjelorusije. 

"Već sada imamo turiste iz Njemačke, Francuske, Rusije itd, a od 1. maja očekujemo popunjene kapacitete u svim hotelima“, kazao je Armenko.

A ovu sezonu u Budvi, definitivno će obilježiti manifestacije. Pored tradicionalnih manifestacija koje TO Budva organizuje već dugi niz godina i koje okupljaju hiljade turista, ovog ljeta realizovaće se i nove.

"U ovom momentu svakako treba izdvojiti najveći modni događaj na Jadranu, modnu reviju čuvene britanske kreatorke Vivienne Westwood  koja će se održati 31. maja ispred zidina Starog grada i najveći muzički festival u okviru Exit avanture “Sea Dance Festival” koji će se po prvi put održati od 15. do 17. jula na plaži Jaz“, naglasio je on. 

Iako je već izgradila imidž destinacije prestižnih događaja, na sajtu www.topdreamer.com  Budva je našla svoje mjesto među globalno poznatim destinacijama kao što su Ibica, Zakintos, Sen Trope, Barselona i Kopakabana i to kao idealno mjesto za provod.

"U prvoj fazi razvoja Strategije brenda Budve – full.feel.Budva, kroz mnogobrojna istraživanja došli smo do zaključka da je Budva prepoznata kao sjajno mjesto za provod i top lista ovog prestižnog portala je još jedna potvrda toga. To što je Budva prepoznata na svjetskom nivou po provodu veoma je pohvano i značajno, ali takođe treba istaći da su u kratkom tekstu o Budvi na ovom portalu, pomenute i prelijepe plaže, a ne samo aktivan noćni život“, rekao je za naš portal zamjenik direktora TO Budva.

 

Zakon o finansiranju političkih partija otišao predaleko?

Usvajanjem Zakona o finansiranju političkih partija, koji je stopirao zapošljavanja uoči izbora, u turističkim organizacijama su se našli u veoma nezgodnoj situaciji jer im je sezonska radna snaga prijeko potrebna. Koliko ovaj zakon izaziva nedoumice pokazuje upravo i različita tumačenja člana 21.

"Pomislili smo da nećemo moći otvoriti naše info-punktove u predviđenom roku. Međutim, na našu sreću, u članu 21. zakona predviđeno je zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme kako bi se zapošljavanje sezonske radne snage za potrebe turizma odvijalo nesmetano“, naglasio je Armenko.

U Turističkoj organizaciji Kotor razumiju potrebu da se izbori zaštite od manipulativnih postupaka, ali smatraju da je Zakon o finansiranju političkih partija otišao predaleko, posebno u sferi radnog angažmana u sezoni.

"Jasno je da priprema turističke sezone podrazumjeva i zapošljavanje sezonske radne snage kako bi bili u mogućnosti da servisiramo potrebe naših gostiju kao i da omogućimo adekvatnu naplatu prihoda. Strahujemo da će ovo dovesti do lančane reakcije u kojoj pored svih naših napora nećemo biti u mogućnosti da postignemo planirane ciljeve. Naš prijedlog je da se član 21, Zakona o finansiranju političkih partija proširi u cilju izuzeća  turističkih organizacija od stava 1 i 2 ovog člana kako bi turističke organizacije mogle da zaposle sezonsku radnu snagu i nesmetano obavljaju poslove naplate prihoda i servisiranja potreba gostiju“, kazala je za CdM menadžer u TO Kotor Vanja Petrović. 

I pored ovih poteškoća, u TO Kotor su temeljno radili na pripremi turističke sezone. S obzirom da je Kotor poznat po izletničkom turizmu, u Turističkoj organizaciji očekuju sličnu prošlogodišnjoj. Da bi privukli što veći broj gostiju izdvojeno je 365.000 eura za finansiranje sajamskih i promotivnih aktivnosti i sufinansiranju manifestacija, događaja, projekata , donacija.

"TO Kotor je u svakodnevnoj komunikaciji sa agencijama, kako domaćima tako i inostranima, pružajući podršku u izradi ponuda za goste. Takođe organizujemo posjete novinara kao i tour operatora koji su zadovoljni  kvalitetom usluga u našem gradu“, istakla je Petrović.

U Kotoru su se potrudili da budu u koraku sa inovacijama i potrebama gostiju, pa će turiste uskoro dočekati interaktivni izlog koji će se nalaziti u sklopu info punkta na ulasku u Stari Grad. 

"Instalacija interaktivnog izloga će pružiti veliki broj informacija na jednom mjestu i olakšati svakom gostu snalaženje kroz grad. Takođe, odobrena su sredstva za postavljanje panoramskog dvogleda na kotorskim bedemima kako bi pružio poseban vizuelni doživlja kako našim gostima tako i našim sugrađanima“, kazala je za naš portal Petrović.

Centar za arheologiju i konzervaciju je obezbijedio sredstva za postavljanje mozaika  koji su pronađeni prije više od 10 godina na lokalitetu Rimski mozaici. TO Kotor je, takođe, podržala nekoliko privatnih inicijativa koje su obogatile ponudu grada.

"Grad Kotor je dobio dvije polu podmornice,  urađena je mobilna aplikacija o Kotoru. Takođe firme Kotor Open Tour i Montenegro Shorex će nabaviti još dva nova spratna autobusa za razgledanje grada koji će  sa postojećih četiri autobusa  imati ukupan kapacitet od 600 mjesta“, istakla je Petrović.

Međutim, Kotor se ne može kao Budva pohvaliti velikim hotelima, pa najveći problem predstavljaju smještajni kapaciteti. 

"Nadamo se da će uskoro Kotor dobiti jedan veliki hotel koji će proširiti smještajnu ponudu“, zaključila je Petrović.

blog_budvanizacije.jpg

"Svi za turizam" otvara sezonu u Ulcinju

U najjužnijoj crnogorskoj Opštini pripreme za turističku sezonu su pri kraju, hoteli su otvoreni i već spremno dočekuju goste koji su uglavnom iz Češke, Poljke, Rusije...

"Imali smo više od 10 sajamskih nastupa od septembra gdje smo predstavili svoju ponudu za ovu sezonu i moramo reći da smo zadovoljni interesovanjem za Ulcinj. Pripremili smo, takođe, bogat promotivni materijal kao što je brošura o prirodnim ljepotama Ulcinja na tri jezika, mapu Ulcinjske rivijere, mapu Starog grada, poklon pakete koji će biti distribuirani po Informacionim punktovima a koji će se otvoriti već početkom maja“, kazala je za CdM portparol TO Ulcinj Emina Dervishi.

Manifestacijom "Svi za turizam“, koja će održati od 2. do 4. maja, zvanično će početi ljetnja sezona u Ulcinju.

"U sklopu ove manifestacije će biti održan sajam domaće radinosti, ribarsko veče, program za djecu, karneval, koncert posvećen kulturnim udruženjima iz regiona, veliki muzički koncert gdje će gostovati Danijel Alibabić i grupa NRG band sa Kosova itd. Slijede i druge manifestacije, a jedna od njih jeste i festival koji će se održati po drugi put u Crnoj Gori i to opet u Ulcinju na plaži Dolcinium, na Velikoj plaži“, najavila je Dervishi.

Svi ljubitelji soul, funky, lounge i jez muzike će imati priliku da prate „Southern Soul Festival“, od 26. do 29. Juna, na Velikoj ulcinjskoj plaži. Održaće se i tradicionalne manifestacije Old Timer Fest, Motorijada, Sajam knjiga, Ljetnja scena.

"Očekuje nas i prezentacija turističke ponude u BIH i to na Lukavačkom sajmu koji je ujedno i jedan od najvećih sajmova u Bosni. Imaćemo priliku da priredimo i bogat kulturno-muzički program”, dodala je Dervishi.

U Ulcinju sa optimizmom gledaju na predstoječu ljetnju sezonu, tvrde da su se kvalitetno pripremali, i da je urađeno mnogo na otklanjanju barijera koje su bile prisutne prethodnih godina. 

"Uložili smo maksimalne napore da spremno dočekamo ovu sezonu i mislimo  da neće biti problema ni sa čistoćom, ni sa vodom. Kako Ulcinj tokom jula i avgusta posjeti veliki broj turista, u tom periodu se javljaju i velike gužve u saobraćaju. Vjerujemo da će most na Port Mileni doprinjeti da taj problem bude smanjen“, zaključila je za CdM Emina Dervishi.

Izvor: Tamara Klikovac - cdm.me

foto: Miloš Ćetković

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti