Uprava za inspekcijske poslove podržava “ Evropa sad”, kazne za poslodavce i do 20.000eura

Uprava za inspekcijske poslove daje punu podršku implementaciji seta mjera iz projekta „Evropa sad“

“Imajući u vidu da sprovođenje reformi mora da prati pojačani inspekcijski nadzor Uprava će preko odsjeka za inspekciju rada, u narednom periodu, vršiti pojačane inspekcijske nadzore privrednih subjekata u dijelu poštovanja samih odredbi programa kada će se kontrolisati ugovori o radu i provjeravati
Podsjećamo da je Uprava u prethodnom periodu, radila na provjeri informacija o privrednim subjektima koji su sa zaposlenima zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme.Inspekcija rada je na osnovu prikupljenih informacija o privrednim subjektima sastavila spisak privrednih subjekata kao i pojedinačni spisak za svaki privredni subjekat sa brojem zaposlenih koji su zasnovali radni odnos na puno radno vrijeme kao i onih koji su zasnovali radni odnos na nepuno radno vrijeme i došla do podatka da većina tj.99.2 % zaposlenih kod kontrolisanih privrednih subjekata ima zasnovan radni odnos na puno radno vrijeme”, navodi se u saopštenju i dodaje:
“Inspekcija rada ima posebnu ulogu u sprovođenju projekta “Evropa sad” kojim je predviđeno da će poslodavac povećati neto zaradu zaposlenog za onoliki iznos dažbina na teret zaposlenog, koji bude umanjen. Nadležnost inspekcije u odnosu na poslodavca i navedenu obavezu proizilazi iz obaveze da obavlja kontrolu nad primjenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora.
Napominjemo da ukoliko poslodavac ne izvrši svoju obavezu po rješenju, inspektor mu može zaključkom izricati novčane kazne shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru u iznosu od 500 do 5.000 eura. Izricanje novčanih kazni bilo bi vršeno sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, odnosno ispunio svoju obavezu. Podsjećamo da su Zakonom o radu zaprijećene kazne od 2.000 do 20.000 eura za pravno lice, od 200 do 2.000 eura za odgovorno lice u pravnom licu i od 500 do 6.000 eura za preduzetnika.
Ovim putem apelujemo na radnike da ne pristaju na potpisivanje aneksa ugovora koji predviđaju nepuno radno vrijeme i pozivamo sve građane koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicijativu kako bismo pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje taj radni odnos.

Adresa: Oktobarske revolucije, br.130 81000 Podgorica, Crna Gora tel: +382 234 421 fax: +382 234 406 www.uip.gov.me

Slučajevi u kojima poslodavci sa zaposlenima potpisuju ugovore o radu na polovinu radnog vremena i da li je radno mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena.

Nepravilnosti mogu prijaviti na: besplatan broj call centra 080555555, mail adrese This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; upravazainspekcijskeposlove@uip.gov.me, poštom ili neposredno, predajom inicijative na pisarnici Uprave u ulici Oktobarske revolucije 130, 81000 Podgorica.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti