Započinje prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju

Konzorcijum kompanija Eni i Novatek započinje prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Tradicionalno, pred početak bušenja, održava se ,,PRE SPUD” meeting. U praksi on se održava na postrojenju ali ovog puta zbog pandemije i mjera sprečavanja sirenja virusa COVID-19 sastanak će se održati online preko MS Teams-a gdje će biti prisutni predstavnici koncesionara, podizvođači i predstavnici Uprave za ugljovodonike zajedno sa državnim sekretarom g. Markom Perunovićem.

Na sastanku će biti riječi o samom projektu, dizajnu bušotine, planiranim operacijama, mjerama sigurnosti i zaštiti životne sredine kako na postrojenju tako i u Luci Bar, kao i o mjerama za sprečavanje širenja virusa Covid-19. Koncesionari su u program sprečavanja širenja virusa ulozili preko 2.5 miliona eura.

Istražno bušenje na dubini od 6.525 metara, u moru između Bara i Ulcinja, trajaće četiri i po do šest mjeseci.

Nakon toga će se definisati potencijal ležišta, kako bi se maksimalno iskoristio njegov kapacitet i isprojektovao način proizvodnje, koja bi mogla da zaživi četiri do šest godina od završetka prve bušotine.

Ministarstvo kapitalnih investicija i Uprava za ugljovodonike koncesionarima želi srećan rad uz nadu da će ovo istraživanje doprinijeti ekonomskom i ekološkom preporodu Crne Gore.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti