Zdravstveni sistem spreman, čeka se potvrda Delta soja, oko 80 odsto hospitalizovanih su nevakcinisani pacijenti

Crna Gora pomno prati epidemiološku situaciju, poručila je ministarka zdravlja dr Jelena Borovinić Bojović tokom zvanične posjete barskoj bolnici gdje će od danas sa tamošnjim COVID pacijentima raditi internisti, anesteziolozi, pulmolozi i ostali specijalisti Kliničkog centra Crne Gore.

Eminentni stručnjaci KCCG će zajedno sa kolegama u narednom periodu voditi COVID odjeljenje barske bolnice, navela je ministarka. U Crnoj Gori se trenutno od korona virusa u bolnicama liječe 152 pacijenta. U tom smislu, ona je još jednom napomenula i značaj vakcinacije. Oko 80 odsto pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju nijesu vakcinisani, tako da koristim ovu priliku da još jednom apelujem na građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu što prije i na taj način zaštitite prvo svoje lično zdravlje a nakon toga, naravno, i zdravlje svojih najbližih članova familije kao i kompletne nacije, istakla je ministarka zdravlja.

Trenutno, na raspologanju za bolničko liječenje COVID pacijenata, na raspolaganju su 332 postelje koje, u slučaju potrebe, mogu da budu značajno proširene, čak i preko nekadašnjih 700 koliko ih je bilo u prethodnom talasu korona virusa.

“Ta brojka sada može biti značajno veća imajući u vidu da su u međuvremenu obezbijeđene kiseonične stanice u OB Nikšić, OB Kotor, OB Pljevlja i upravo ovih dana završavamo i OB Bar”, kaže Borovinić Bojović.

Što se tiče trenutne situacije u Crnoj Gori na nedjeljnom nivou porast broja novozaraženih iznosi +52 odsto što je sada najniža stopa u regionu.

“U poređenju sa ostalim državama svijeta, taj opseg se kreće otprilike od +36 odsto u Australiji do +240 na Novom Zelandu što jasno govori da je Delta soj postao dominantan praktično na cijeloj zemaljskoj kugli. Svakako, imajući u vidu stopu transmisije i u Crnoj Gori upravo očekujemo dokaze Instituta za javno zdravlje nakon posjete Robert Koh instituta iz Berlina i sekvenciranja u Institutu za javno zdravlje kao i na osnovu rezultata poslatih uzoraka Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

“Naravno, aktuelna epidemiološka situacija zahtijeva oprez. Pomno pratimo stanje i u svakom slučaju zdravstveni sistem Crne Gore daje više od 100 odsto svojih kapaciteta i nastavlja jednakim tempom da zbrinjava sve COVID pacijente koji se nalaze kako na nivou primarne zdravstvene zaštite, tako i na sekundom i tercijarnom nivou”, zaključila je ministarka zdravlja.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti