„Паштровске исправе“

У суботу, 7.септембра у 21 сат на Тргу између цркава у будванском Старом граду у оквиру 3. књижевног фестивала Ћирилицом о Паштровским исправама, корпусу докумената насталих на простору Паштровића у периоду од XIV до XIX вијека, говориће проф. др Јелица Стојановић и проф. др Миодраг Јовановић.

Паштровске исправе су вриједан су извор за политичку, етничку, културну и језичку историју Паштровића.


О Паштровићима су писали бројни истраживачи, а паштровске исправе већ су постале препознатљиве као документи специфичнога формулара и карактеристика. Поред појединачно објављених паштровских исправа у разним часописима и различитим поводима, објављене су три посебне збирке: Паштровске исправе XVI–XVIII вијека, под уредништвом Ивана Божића, Бранка Павићевића и Илије Синдика, Цетиње, 1959. у издању Државног архива Црне Горе; Паштровске исправе, књ. 2, приређивача Јована Бојовића, Мирослава Лукетића и Божидара Шекуларца, Будва, 1990. године у издању Историјског архива Будве, те Паштровске исправе, књ. 3, приређивача Б. Шекуларца, Петровац на мору, 1999. године. У припреми је и четврта збирка Паштровских исправа коју ће уредити проф. др Јелица Стојановић.


Све што је објављено представља само мали дио сачуване грађе. Готово да нема ниједнога познатог архива на простору бивше СФРЈ у којем се не налазе документа из Паштровића – у Сарајеву, Загребу, Задру, Београду...


Већина исправа настала је у самим Паштровићима, било да су сачуване у оригиналу, било да су преведене на талијански језик, и различите су садржине. Занимљиво је да се највише исправа односи на Манастир Градиште, затим Прасквицу, Режевиће, Цркву Св. Илије на Kастиу, те на опште стање у Паштровићима и њихов однос са сусједима.
Општа карактеристика паштровских исправа као правних аката јесте постојаност њиховог формулара који се задржао кроз више вјекова, тако да се готово може говорити о његовом специфичном препознатљивом облику и о посебној паштровској канцеларији.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti