2020. godinu Regionalni vodovod obilježio kontinuiranim vodosnabdijevanjem i realizacijom razvojne vizije uz podršku EBRD

Regionalni vodovod u 2020. godini obilježava deset godina od početka rada sistema i 45 godina institucionalnog postojanja. Razvojni projekti se realizuju, bez obzira na krizu izazvanu pandemijom virusa COVID 19, uz podršku Vlade i povoljnog kreditnog aranžmana Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnoj vrijednosti od 24 mil. eura.

U toku je izrada idejnog rješenja za izgradnju hidrotehničke infrastrukture na prostoru naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar, kao i prostoru naselja Kruče u opštini Ulcinj, a u vezi čega su u ponedjeljak, 28.12.2020.godine, u Ulcinju, predsjednik Opštine Ulcinj Loro Nrekić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević, sa Regionalnim vodovodom i EBRD kao partnerima na projektu, potpisali i uputili Vladi Crne Gore Sporazum o zajedničkom ustupanju izgradnje i obavljanja komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za potrebe korisnika naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselja Kruče u opštini Ulcinj Vladi Crne Gore.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali partneri na realizaciji projekta, predsjednik Odbora direktora Budimir Šaranović i izvršni direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić.  

 Osim realizacije infrastrukturnih projekata, uz izgradnju bulevara i novog cjevovoda dužine oko 15 km od Jaza do Tivta sa Upravom za saobraćaj, Regionalni vodovod prirotetno radi na projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre u cilju održivog upravljanja ne samo izvorištem, već i mnogim izazovima koji su svake godine sve više prisutni, kako zbog globalnih klimtskih promjena, tako, na žalost i zbog antrpogenog faktora. Tim povodom je Regionalni vodovod angažovao najznačajnije institucije u Crnoj Gori i regionu na analizi hidrogeoloških uslova i prikupljenih  podataka i mjerenja izdašnosti  izvorišta Bolje Sestre.

„Izradom navedenih studija od strane renomiranih međunarodnih eksperata će se stvoriti zavidna naučna osnova, koja će dati smjernice za dalje postupanje svih nadležnih institucija kada je u pitanju zaštita izvorišta Bolje Sestre, koje je UNESCO uvrstio na listu 150 najznačajnijih izvorišta karsta na svijetu. U profesionalnom smislu, u Regionalnom vodovodu smo posebno zadovoljni što smo kroz zahtjevne međunarodne tenderske procedure EBRD, osim inostranih eksperata iz zemalja EU, dobili i najznačajnije regionalne saradnike na ovim istraživačkim projektima zaštite izvorišta Bolje Sestre, iz reda najeminentnijih stručnjaka hidrogeologije karsta”, istakao je izvršni direktor Goran Jevrić.

Nakon uspješno sprovedene tenderske procedure po pravilima EBRD, zaključen je Ugovor za izradu Plana upravljanja vodnim resursima za potrebe Regionalnog vodovoda sa konzorcijumom „Energoprojekt hidroinženjering“ - „Inspirium“ iz Beograda, za iznos od 160.600 EUR, sa rokom implementacije od 4 mjeseca.

„Želim da izrazim zadovoljstvo i čast  što je Energoprojekt dobio šansu nakon tenderske procedure da sarađuje sa Regionalnim vodovodom. Projekat zaštite izvorišta Bolje Sestre je ambiciozan, kako iz ugla istražnih radnji i tehničkih pretpostavki, tako i vremena realizacije, ali daćemo sve od sebe da u roku završimo i iza sebe ostavimo kvalitetan projekat u cilju istinitih podataka o izvorištu Bolje Sestre”, izjavio je tehnički direktor Energoprojekt hidroinženjeringa, Žarko Mrkić.  

U okviru ove Studije, koja se finansira iz fonda Češke Republike pri EBRD, istražiće se uticaj klimatskih i drugih uticaja na izvorište Bolje Sestre, dugoročne potrebe za vodom Crnogorskog primorja, te načini zaštite vodoizvorišta Bolje Sestre.

Tokom 2020. godine, Regionalni vodovod je isporučio 7.775.432  m3 vode, što je 9 % više u odnosu na ugovorene minimalne količine. Kriza izazvana pandemijom uticala  je na pad prihoda po osnovu posebne naknade na izgradnju za 31.86 %, ali i prihoda od prodaje vode kao posljedica značajnog smanjenja potrošnje zbog praktično nepostojeće turističke sezone za 14,85% u odnosu na prošlu 2019. godinu.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti