Промоција поетске збирке Сутерен аутора Мата Уљаревића

Промоција збирке поезије "Сутерен", лауреата престижног пјесничког признања "Новица Тадић", младог пјесника Мата Уљаревића, биће уприличена у четвртак, 20. априла, у холу Академије знања у Будви. На промоцији која почиње у 20 часова говориће Жарко Миленковић, пјесник, књижевни критичар и проучавалац књижевности, такође један од чланова жирија за додјелу награде "Новица Тадић".

Мато Уљаревић је рођен у Подгорици 1997. године. Дипломирао је на специјалистичким студијама вајарства, на Факултету ликовних умјетности на Цетињу, у класи проф. Предрага Милачића 2020. године. Учествовао је на више домаћих и међународних умјетничких пројеката, студијских размјена, резиденција и радионица. Студијски је боравио на програму “Скулптура, објекат, инсталација” на Факултету лијепих умјетности и дизајна у Братислави (2018. ЕРАСМУС+). Добитник је више награда у области умјетности. Бави се скулптуром, цртежом, концептуалном умјетношћу и анимацијом. Члан је УЛУЦГ и оснивач НВО Реанимација. Ради и као редитељ на неколико филмских пројеката (“Урош”, “Бурна брежина”). Аутор је књиге “Сутерен” (2022). Оснивач је издавачко-умјетничке иницијативе “Тврд орах”. Тренутно завршава мастер студије на ФЛУ Цетиње. Пише поезију и есејистику.
Рецензент награђене пјесничке збирке Сутерен, Желидраг Никчевић, књижевник и књижевни критичар, између осталог је записао: "Прва збирка пјесама не мора бити прецизна најава снаге и ширине будућег стваралаштва, али се баш у њој врло често назиру обриси аутентичног дара. У пјесничком рукопису Мата Уљаревића прилично јасно одзвања и она типично тадићевска горко-иронијска нота, којој дугујемо неке од понајбољих пјесама српске данашњице."

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti