Представљање књиге/пројекта Змај са Спаса

Петнаесте вечери 7. фестивала Ћирилицом, у сриједу, 6. септембра са почетком у 20 часова представићемо књиге/ пројекат Змај са Спаса.

У питању су: легенда, бајка у стиху и будванска бојанка Змај са Спаса. У програму учествују: проф. Зорица Јоксимовић, проф. др Софија Калезић, књижевник и књижевни критичар Желидраг Никчевић и Маринко Лугоња, илустратор и члан ауторског тима. Издавач ове три публикације које су дио едиције Енхелеја је Народна библиотека Будве под покровитељством Туристичке организације Будве.

Текст будванске легенде Змај са Спаса написали су: Марко Кентера, Маринко Лугоња, Зоран Мујбеговић и Јелена Б. Л. У уводној ријечи аутори записују: „Стари записи говоре да је брдо Спас мјесто настанка првобитне Будве. Спас, који гледа на модерну Будву, тихи је свједок нашег непрекидног опстанка на овим просторима, али и пролазности којој се често несвјесно препуштамо.“ Такође, изражавају наду да ће ова књига подстаћи будуће генерације да се боре за очување традиционалних вриједности, те да ће сачувати од заборава и заштитити брдо Спас као значајно културно-историјско добро.

Бајку у стиху Змај са Спаса и лијепа Зора по будванској легенди написала је Зорица Јоксимовић. Предања о змају, некадашњем принцу Илира, становници Будве преносили су с кољена на кољено, и ово је једна од тих прича које су од заборава отргли Вук Врчевић и Вук Стефановић Караџић.

Стихове уз бојанку Змај са Спаса писала је такође Зорица Јоксимовић.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti