Све од Пеште даж до Черне Горе“ – Дан Матице српске

У суботу, 9. септембра од 21 час на Тргу између цркава у Старом граду Будве у оквиру 7. фестивала Ћирилицом биће уприличено вече Све од Пеште даж до Черне Горе – Дан Матице српске, а у сусрет јубилејима 200 година Летописа Матице српске који се обиљежава идуће, 2024. године и 200 година Матице српске – 2026. године.

У програму насловњеном према ријечима српског историчара књижњвности, књижевника и преводиоца Младена Лесковца – Све од Пеште даж до Черне Горе учествују академик Драган Станић (Иван Негришорац) – предсједник Матице српске, проф. др Јован Делић – потпредсједник Матице српске и пјесник Селимир Радуловић, уредник Летописа Матице српске.

Maтица српска је најстарија српска књижевна, културна и научна институција. Основана је 1826. године у Пешти, у вријеме ослобађања Србије од вишевјековне турске власти и јачања свијести о потреби да се српски народ у пуној мјери укључи у савремене европске токове, уз очување националног и културног идентитета. Међу добротворима и члановима Матице српске био је и владар Црне Горе Петар II Петровић Његош, али и многе другезнамените личности из Црне Горе које су подржавале просвјетитељску мисао Матице српске.

У програму који ће услиједити након овог посвећеног предстојећим јубилејима Матице српске, биће уприличена додјела награде фестивала Ћирилицом „Свети Стефан Штињановић“ коју су организатори фестивала, ЈУ Народна библиотека Будве и Удружење издавача и књижара Црне Горе установили већ на првом фестивалу одржаном 2017. Предсједник Удружења издавача и књижара Црне Горе пјесник Радомир Уљаревић, директорица Народне библиотеке Будве Мила Баљевић и књижевни критичар Петар Арбутина, као жири за додјелу награде „Свети Стефан Штиљановић“, одлучили су да овогодишњи лауреат буде пјесник Селимир Радуловић, а награда ће му бити уручена на истој вечери, 9. септембра, на проглашењу

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti