Промоција књиге Средњовјековни Статут града Будве

Поводом прославе Дана општине Будва, у сриједу 22. новембра са почетком у 18 часова у холу Академије знања представићемо књигу Средњовјековни Статут града Будве приређивача проф. др Жике Бујуклића, а чији је издавач Народна библиотека Будве.

О овој значајној публикацији за историју нашег града, поред професора Бујуклића, говориће др Катарина Митровић, преводилац, као и Немања Куљача, директор Туристичке организације Будве, која је финансирала штампање књиге.

Будвански Статут донесен је у вријеме када је овај град био у склопу моћне средњовјековне српске државе, највјероватније у доба цара Душана (XIV вијек). Поред Которског сматра се једним од најзначајнијих правноисторијских средњовјековних споменика с подручја Црне Горе, посебно Приморја. Оригинални текст Статута на латинском језику није сачуван, али постоји шест преписа његовог италијанског превода, насталог свакако средином XV вијека, у вријеме када се Будва дефинитивно нашла под млетачком влашћу.

Статут Будве садржи 295 поглавља, међу којима првих 250 није датирано, а од преосталих, само десетак носи ознаку о времену доношења. На основу тога, као и по садржини, језику и правној терминологији, могу се препознати поглавља додата у вријеме каснијих господара над овом приморском комуном. Кроз дуги период његовог важења, Статут је био симбол аутономије овог града и зато су се Будвани упорно борили да им се њихова статутарна права гарантују кроз акте изричитог признања од стране врховне власти, ма која то била.

У овом издању први пут је читаоцима понуђен интегрални превод 27 правних и историјских докумената на латинском и италијанском језику (на млетачком дијалекту), који рељефно одсликавају положај Будве, након урушавања и потом коначне пропасти Немањићке државе.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti