Промоција књиге есеја “Са окусом соли” аутора др Зорана Живковића

Књига есеја др Зорана Живковића Са окусом соли биће представљена у сриједу, 29. новембра у холу Академије знања у Будви. Организатор промоције која починје у 18 часова је Народна библиотека Будве, а учествују др Зоран Живковић, аутор и Станка Станојевић, модератор.

"У наслову ове књиге је и заиста звук, и то чувене песме познатог италијанског кантаутора Ђина Паолија „Sapore di sale, sapore di mare”. Та песма, која је препознатљиви музички лајтмотив италијанских филмова који евоцирају сећање

на дух Италије и Медитерана, посебно у шездесетим годинама прошлога века, код нас је позната захваљујући Арсену Дедићу и његовом популарном препеву „Са окусом соли”.

И Фелини, и Станић, као и Дедић, чине медитерански трио чији утицај, ако га је заиста било, сад бих желео да је био и већи и значајнији. И то не само на мене самог, и не само на свет који знам.

И као што сам Медитеран представља јединствени и магични мозаик свих својих небројених различитости, тако из дела ове тројице уметника, на оригиналан, различито појединачан начин, исијава то суштинско медитеранско, као најдубље у њима, што се собом самим подразумева, и не преводи, и не објашњава." - биљежи аутор у одјељку Уместо предговора.

Зоран Живковић је рођен 1958. године у Новом Саду. Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду, на којем је магистрирао и одбранио докторску дисертацију на тему: Медитерански свет у српској књижевности.

У посљедњој деценији протеклог вијека обављао је у Влади Савезне Републике Југославије дужности у области просвјете, културе и информисања, а 1993. био је и секретар Југословенског одбора за обиљежавање сто година од рођења Милоша Црњанског.

Од 2001. године до 2007. био је руководилац новинско-издавачког сектора Службеног листа СРЈ, да би потом све до новембра 2011, био и главни и одговорни уредник Нолита.

Обављао и дужност предсједника Управног одбора Његошеве задужбине у Београду. Објавио је више научних радова у стручним часописима, као и већи број чланака у дневним и недјељним листовима у Србији И Црној Гори.

Објавио је књиге: Медитерански светионик, за коју је 2020. добио награду Вукове задужбине за науку, а годину касније и књигу есеја Са окусом соли.

Уредник је у Заводу за уџбенике.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti