Фестивал стрипа „Стриповање“ у Народној библиотеци Будве

У организацији Народне библиотеке Будве, под чијим окриљем се одвија Школа стрипа и илустрације, у четвртак, 14. децембра биће реализован фестивал стрипа под називом Стриповање. Радионице стрипа води Симон Вучковић уз асистенцију Милоша Албијанића, а од марта 2017. године школу стрипа је прошло више од 300 полазника узраста од пет до осамнаест година.

Фестивал Стриповање почеће у 16 часова радионицом Гости цртају с полазницима Школе стрипа и илустрације у читаоници Народне библиотеке Будве. Након тога, у 17 часова у холу Академије знања биће отворена изложба полазника Школе о којој ће говорити предавачи Симон Вучковић и Милош Албијанић. У 17.15 слиједи представљање пројекта WOMCOM и најава међународне радионице стрипа у Будви о чему ће детаљније говорити организатори стрип-аутор Јован Гверо и Симон Вучковић. Удружење стрип-аутора Црне Горе је партнер с мрежом културних организација у Србији, Словенији, Хрватској, Мађарској и Грчкој на пројекту “Женска моћ у стрипу – WОМCОМ”. Пројекат суфинансира Европска комисија, кроз програм Креативна Европа. У 17 ч и 30 мин. услиједиће представљање стрип-издаваштва Студентског културног центра Нови Сад са којим ће нас упознати уредник Јован Гверо. Гверо скоро двије деценије ради као издавач у Студентском културном центру Нови Сад, продуцент је и уредник. У свијету стрипа најпознатији је као уредник фестивала Новосадски стрип викенд који реализује при наведеној институцији.

Промоција издања "Титоградско стриповање" и "Ловац на вампире" на програму Фестивала су у 18.15 часова а говориће аутори Слободан Бобо Лаловић и Миодраг Спасојевић.

Слободан Бобо Лаловић се бави сликањем, илустрацијом, стрипом... Члан је Удружења стрип-аутора Црне Горе и укључен је у више активности. Свој рад представљао је кроз штампане и електронске медије, као и на мајицама, затим осликавањем мурала и сл.

Миодраг Спасојевић се бави стрипом, илустрацијом, муралом и музиком. Стрипови које ради припадају „европском реалистичном стрипу“ у који по стилу улазе све три најважније сцене: француско-белгијска, италијанска (Бонели) и земаља западног Балкана. До сада му је издавачка кућа „ВИНАРТ“ објавила два самостална издања стрипа од којих је један награђен 2023. на конкурсу Међународног салона стрипа у Велесу.

Представљањем ових издања завршава програм овогодишњег фестивала Стриповање.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti