Једанаесте Међународне Његошеве вечери поезије

У Организацији НВО Његошеве вечери поезије и ЈУ Народна библиотека Будве, у Будви се од 22. до 24. децембра одржавају 11. Међународне Његошеве вечери поезије.

На програму 11. Међународних Његошевих вечери поезије у суботу у 19 часова на Академији знања је представљање књиге Стефана Митрова Љубише „Коментарисано издање Горског вијенца“ коју је приредио проф. др Радмило Маројевић, у издаваштву Народне библиотеке Будве, београдског Штампара Макарија и подгоричког Ободског слова, као и програм под називом „Пјесници у част Његошеву“ који ће услиједити након представљања књиге, а у оквиру којег ће наступити пјесникиње: Милица Бакрач, Вишња Косовић и Саава Радулович, које ће казивати пригодне стихове.

Књигу „Коментарисано издање Горског вијенца“ приредио је и предговор написао проф. др Радмило Маројевић, под насловом Прво коментарисано издање Горског вијенца у чијем Уводу биљежи сљедеће: „(1) Критичари његова времена били су сурови према Стефану Митрову Љубиши као приређивачу и коментатору Горског вијенца (прије свих његов критичар, архимандрит Нићифор Дучић), а Љубишино је издање прво коментарисано, прво латиничко и уопште прво које је транскрибовано са старе графије и ортографије. Његове су грешке касније исправљене, а неки коментари су драгоцјени јер је Љубиша био Приморац, из Паштровићâ, из најближег су сједства тадашње Црне Горе, а и био је, једини од коментатора, (једну деценију млађи) савременик Његошев.

У предговору (Čitaocem) приређивач најављује:

Ja sam naumio i ostale umotvorine vladičine jednu po jednu ovako prenijeti i razjasniti.� Та друга издања нису се појавила: то ни сам Љубиша није хтио послије Дучићеве разорне критике, вјероватно ни Матица далматинска та нова издања не би новчано потпомогла.“- наводи се у уводном дијелу самог Увода.

По програму 11. Међународних Његошевих вечери поезије, у недјељу, 24. децембра, у манастиру Стањевићи од 11 часова биће уприличен округли сто на тему „Његошева философско-теолошка мисао са посебним освртом на текстове митрополита Амфилохија о Његошу“, а учесници су: митрополит Јоаникије, отац Јефрем (игуман манастира Стањевићи), др отац Павле Кондић, проф. др Микоња Кнежевић, академик Синиша Јелушић, проф. др Горан Максимовић, проф. др Радмило Маројевић, проф. др Борис Брајовић, проф. др Јелица Стојановић, др Будимир Алексић, др Миодраг Чизмовић, мр Вишња Косовић, Гојко Божовић и Милутин Мићовић. Такође, у наставку, биће ријечи о покретању иницијативе за оснивање Његошевог института у Стањевићима, као и о формирању одбора за израду Његошеве енциклопедије.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti