Министарство просвјете објавило је данас Конкурс за упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину.

Пријава на Конкурс за упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину подноси се 26, 27. и 28. јуна 2023. године (од 0 до 24 часа) и 29. јуна 2023. године (до 15 часова). Пријава се подноси електронски, на адресу www.upisi.edu.me.

Мјеста у свим општинама има за све ученике који завршавају основну школу.

У школској 2022/2023. години основну школу завршило је 7.538 ученика, од чега је 276 ученика основну школу завршило на албанском језику, основну школу у приватним основним школама на енглеском језику завршила су 52 ученика и на руском језику 28 ученика. Број уписних мјеста у Конкурсу је око 9.000, од чега на програмима гимназија број уписних мјеста је 2.632 ученика, на програмима стручних школа у трогодишњем трајању број уписних мјеста је 2.334. Остало су уписна мјеста на програмима у четворогодишњем трајању, укључујући и програме из области умјетности.

На Конкурс за упис у први разред средње школе пријављују се кандидати који су завршили основну школу и који у вријеме подношења пријаве нијесу старији од 17 година.

У току трајања рока за подношење пријава за упис у школу, комисија је дужна да сваког дана у 16 часова објави ажурирану ранг листу кандидата, пријављених до 15 часова тога дана, а ради њиховог информисања о мјесту на ранг листи.

Бодовни лимит за упис ученика у образовне програме у четворогодишњем трајању и у гимназије није се мијењао у односу на претходне године. За упис у четворогодишњу стручну школу бодовни лимит је 48 бодова, за упис у гимназије бодовни лимит је 60 бодова. Као посебан услов за упис у од‌јељење специјалситичке гимназије- математичке, потребно је да кандидата на екстерној провјери знанаја из Математике оставри оцјену одличан у најмање два разреда трећех циклуса основне школе. Као посебан услов за упис у од‌јељење специјалистичке гимназије - филолошке, потребно је да кандидат на екстерној провјери знања из Црногорског - српског, босанског, хрватског језика и књижевности односно матерњег језика и књижевности оствари оцјену добар и из страног језика, као наставног предмета који је изабрао, оствари оцјену одличан у најмање два разреда трећег циклуса основне школе.

За упис у гимназију у којој се настава изводи на страном језику кандидат у посљедњем циклусу основне школе треба да има оцјену одличан из страног језика на којем се изводи настава.

Припадник ромске и египћанске популације остварује додатних шест бодова по принципу афирмативне акције.

Ове школске године програми специјалистичке гимназије за ученике-спортисте, поред Подгорице и Никшића, по први пут ће се реализовати у више општина и школа на територији Црне Горе и то у Будви, Бијелом Пољу, Голубовцима и Пљевљима.

Од‌јељења филолошке гимназије, уколико буде интересовања ученика, формираће се у гимназијама у Подгорици, Никшићу, Пљевљима и Котору као и у Средњој мјешовитој школи у Херцег Новом. У зависности од интересовања ученика, од‌јељења математичке гимназије, формираће се у гимназијама у Подгорици, Никшићу и Пљевљима.

Ученици који желе да се образују по програмима стручног образовања имају могућност да бирају између 70 различитих програма у трогодишњем и четворогодишњем трајању.

У новој школској години први пут ће бити у примјени, поред осталих, програми Техничар за дизајн и компјутерско конструисање у машинству, Техничар за конвенционалне и CNC технологије машинске обраде, CNC оператер, Агротехничар, Оператер штампе и графичке дораде као и оставремењени програми Електотехничар енергетике, Здравствени техничар, Графички техничар, Техничар заштите животне средите, Техничар друмског саобраћаја и други.

Ученици који се образују у образовним програмима у трогодишњем образовању имају могућност образовања у дуалном облику, уз закључивање индивидуалног уговора о образовању са послодавцем. Ученик у дуалном облику образовања има право на накнаду. Висина накнаде износи за прву годину образовања најмање 10%, за другу годину образовања најмање 15%, а за трећу годину образовања најмање 20% од просјечне нето зараде у Црној Гори. Законом о стручном образовању прописано је да се Буџетом Министарства обезбјеђују средства за накнаде ученицима првог и другог разреда у дуалном образовању. Накнаде у трећем разреду су обавеза послодавца.

У Конкурсу је за сваку школу означено који је образовни програми могуће реализовати у дуалном облику образовања. Додатне информације о дуалном облику образовања ученици могу добити у школи.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti