23 zelena hotela

U Crnoj Gori sada postoje 23 sertifikovana hotela, ali broj zainteresovanih hotela i onih u procesu sertifikacije konstantno raste. Hotel Palma iz Tivta i hotel Grbalj iz Budve najnoviji su u nizu onih koji su dobili međunarodne sertifikate Travelife, odnosno Ekološki znak Evropske unije.

Koncept „zelenih“ hotela podrazumijeva racionalnije trošenje resursa struje i vode, zaštitu životne sredine, popularisanje koncepta održivog saobraćaja i redukciju otpada koji hotel proizvodi. Tu spada i korišćenje netoksičnih sredstava za čišćenje i, uopšte, briga o zaštiti životne sredine.


Poštovanje ,,zelenih’’ standarda ne samo što omogućava hotelijerima da uštede, već hotelima pruža i marketinšku prednost. Takođe, ne treba izgubiti iz vida činjenicu da pojedini gosti kojima je očuvanje životne sredine važno, radije odsijedaju u hotelima koji poštuju „zelene“ standarde i spremni su za to i više da plate.

Poslovanje u skladu sa principima očuvanja životne sredine, racionalnog korišćenja resursa i stalnog unapređenja kvaliteta ponude su preduslovi za dobijanje zelenog pečata – ekološkog sertifikata održivosti. Prednosti ekosertifikovanih hotela se ogledaju u poboljšanju kvaliteta ponude, uštedi troškova i pozicioniranju na tržištima zapadne i sjeverne Evrope. Ekološki osvješćeni turisti očekuju visok kvalitet usluge, pun doživljaj destinacije zbog čega su i spremni da izdvoje više novca za boravak u sertifikovanom smještaju. Sertifikovani hoteli prepoznati su po ekonomičnom poslovanju što ih čini značajnim partnerima u očuvanju prirode i borbi protiv klimatskih primjena.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma obezbjeđuju finansijska sredstva za uvođenje ekoloških sertifikata sertifikata ,,Travellife” i ,,EU Ecolabel” u partnerstvu sa Kancelarijom UNDP, a u okviru projekta Razvoj niskokarbonskog turizma.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti