Školski brod Jadran slavi svoj osamdeseti rođendan

Školski brod Jadran slavi svoj osamdeseti rođendan

 

Školski brod naše ratne mornarice Jadran već osamdeset godina plovi Jadranskim, Sredozemnim i njegovim rubnim morima i Atlantskim okeanom. Punih osam decenija se na njemu obučavaju naši pomorci stičući pomorska znanja neophodna za službu na ratnim brodovima.

Iako najstariji brod u našoj mornarici, Jadran i dalje svojom ljepotom zadivljuje svakog ko ga vidi dok uplovljava ili isplovljava iz luke, ili kada sa razapetim jedrima podsjeća na davna vremena kada su jedrenjaci otkrili svijet i omogućili napredak civilizacije.

 

Naš reporter se obreo danas na glavnoj probi za feštu u ponedeljak.

 

Centralna fešta će se održati u ponedeljak 19. avgusta na gradskoj rivi Pine u Tivtu i posvećena je osamdesetoj godišnjici od kada je Jadran, nakon dvije godine izgradnje, od 1931, do 1933. u Hamburgu ušao u flotnu listu tadašnje Jugoslavije.

 

Ovih dana je u našim vodama boravio i školski brod Ratne mornarice Italije, jedrenjak Palinuro. I u sklopu te posjete, mlađeg, ali jednako lijepog jedrenjaka, je održana veslačka regata, u kojoj su snage odmjerili članovi posada Palinura i Jadrana.

 

Veoma motivisana i mnogo mlađa posada Palinura, uspjela je da u vrlo izjednačenoj trci, za dužinu čamca na kraju pobjedi mnogo iskusniji tim Jadrana.

Džabe vam 200 godina iskustva više u čamcu, utekoše vam Italijani“ – u šali su posadi Jadrana dobacivali posmatrači koji su sa obale posmatrali ovo prijateljsko nadmetanje, aludirajući na veliku starosnu razliku.

 

IMG_8887.jpg

 

Zahvaljujući ljubavi svoje posade, bivših učenika sa njegove palube, nadamo se, ploviće još mnogo decenija.

 

jadran-2.jpg

 

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti