Čišćenje gradskih bedema

Akcija čišćenja starogradskih bedema    

   Starogradski bedemi biće zatvoreni od danas do 25. jula, zbog akcije čišćenja koju realizuju opštinski Sekretarijat za infastrukturu i ambijent, Komunalno stambeno javno preduzeća Budve i  JU “Muzeji, galerija i biblioteka”.

Naime, najveća spomenička dragocjenost Budve, starogradski bedemi iz 15. vijeka, upravo ono što Stari grad čini toliko autentičnim, prepušteni su sami sebi, izloženi devastaciji i sve brutalnijem uništavanju.

   Nažalost, svako ko je za proteklih 20- tak godina poželio mogao je da na bedemima radi šta mu je volja, od nelegalne gradnje kuća, koje su prislonjene na zidine, bušenja, pa čak i postvaljenje sudopera, ispisivanja grafita, do toga da su oni pretvoreni u javni WC, sa kojih se pruža neprijatan miris.

   Turistička organizacija je prije šest godina bila pokrenula projekat oživljavanja bedema, urađene su kapije, organizovana vodička služba, ali nakon nekog vremena, kada je projekat na sebe preuzela nekadašnja firma TOB & CO, cijela ideja je zamrznuta. Danas na ulazu u bedeme, stoji velika metalna kapija, kroz koju može svako da prođe u bilo koje doba dana, te onda ne čudi što su starogradski bedemi poslužili, nažalost kao javni WC.

Bedemi_11.jpg

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti