Akcija suzbijanja neovlašćenog korišćenja električne energije daje rezultate

CEDIS je tokom avgusta realizovao oko 590 obračuna po osnovu neovlašćene potrošnje električne energije, čija je vrijednost oko 190 hiljada eura.

Od ukupno obračunatih milion 600 hiljada kWh (kilovatsati), oko 30 odsto je obračunato po osnovu neovlašćene potrošnje – krađa, dok je oko milion i 100 hiljada kWh  obračunato kao neovlašćena potrošnja kod samovoljno priključenih korisnika.

Akcija suzbijanja neovlašćene potrošnje električne energije biće nastavljena i u narednom periodu na području svih crnogorskih opština.

Zakon o energetici zabranjuje neovlašćeno korišćenje električne energije i obavezuje CEDIS da ukoliko utvrdi krađu, bez prethodnog upozorenja, obustavi isporuku električne energije korisniku. Dalje postupanje propisano je Pravilima za sprovođenje postupka za otkrivanje, utvrđivanje i sprečavanje neovlašćenog korišćenja električne energije i Metodologijom za obračun i naplatu neovlašćeno preuzete električne energije.

„Najviše problema sa neovlašćenom potrošnjom imamo na područjima gdje je zastupljena nelegalna gradnja, ali postepeno ćemo i te konzume dovesti do zadovoljavajućeg stanja, kako iz aspekta gubitaka, tako i iz aspekta kvaliteta napajanja. Važno je da napomenem, da nepristupačna mjerna mjesta, zatvorena brojila na privatnom posjedu, ne predstavljaju prekpreku za CEDIS, te da postoje zakonom definisani mehanizmi koji sankcionišu i te vidove nelegalnih aktivnosti“, kazao je rukovodilac Operativne direkcije, Vladimir Ivanović.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti