„Arheolab“ – Međunaroda ljetna arheološka škola za djecu

Međunarodna ljetna arheološka škola za djecu – „Arheolab“, biće otvorena danas i trajaće koja do 21. avgusta u gradskom parku Budve, preko puta hotela „Majestic“. Edukativni projekat „Arheolab“ će se održavati svakog dana, osim nedelje, u periodu od 09:30 do 12:30 časova.

Školu će voditi Asja Zec, diplomirani arheolog iz Padove (Italija). Škola će tradicionalno biti održana u organizaciji JU Muzeji i galerje Budve, već sedmu godinu zaredom. Održavanje škole će biti u sklau sa svim propisanim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela za sprečavanje širenja virusa Covid-19. Veliko je zadovoljstvo što smo u izazovnim vremenima uspjeli da održimo kontinuitet trajanja i tradiciju škole „Arheolab“.


Na ovoj školi polaznici će imati priliku da na jednostavan i interesantan način direktno dođu u kontakt sa arheološkim istraživanjima.

Učestvovaće u simulaciji arheološkog iskopavanja, tačnije u drvenom boksu ispunjenom slojevima zemlje pronalaziće predmete koji odgovaraju određenim vremenskim periodima, a sve to da bi stekli znanje i uvid u formiranje istorijskih naslaga kroz vrijeme koje arheolozi potom dešifruju.

Jednostavno rečeno, cilj je da djeca steknu svijest da se ispod površine zemlje nalazi čitav jedan svijet koji samo čeka da bude otkriven, te da se arheološki nalazi ne pronalaze samo na arheološkim iskopavanjima u dalekim egzotičnim zemljama, već da se mogu pronaći i ispod puta kojim koračamo svaki dan.Ove godine akcenat će biti na proučavanju egiptologije i odnivača ove grane – Đovanija Batista Belzonija. Škola je namijenjena djeci od 5 do 13 godina.


Partner na realizaciji Međunarodne ljetnje arheološke škole „Arheolab“ je JU Morsko dobro.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti