Austrija koordinira nabavkom vakcina za Zapadni Balkan

Austrija je preuzela koordinaciju distribucije vakcina protiv COVID-19 za zemlje Zapadnog Balkana, u okviru EU mehanizma raspodjele vakcina.

Za region Zapadnog Balkana trenutno je rezervisano 651 hiljada vakcina proizvođača Pfizer-BioNTech. Ovim mehanizmom vakcine se ne doniraju, već se kupuju, a Evropska komisija je usvojila paket od € 70 miliona eura u okviru instrumenta predpristupne pomoći (IPAII) kako bi pomogla zemljama Zapadnog Balkana da nabave ove vakcine. Ovo je na sastanku sa ministarkom zdravlja dr Jelenom Borovinić Bojović, saopštila ambasadorka Austrije u Crnoj Gori dr Anna Janković.

Planirano je da vakcine stižu u etapama od aprila do septembra ove godine. Nabavka Pfizer-BioNTech vakcina za Crnu Goru realizovaće se kroz bilateralne, odnosno trilateralne ugovore između država Austrije, Crne Gore i proizvođača vakcina.

Ministarka Borovinić Bojović zahvalila je Austriji na podršci koju pružaju u kontinuitetu Crnoj Gori i predočila ambasadorki Janković da su se u posljednja tri mjeseca vodili intenzivni pregovori Vlade Crne Gore i Ministarstva zdravlja putem diplomatskih kanala i bilateralnih kontakata sa predstavinicima proizvođačima vakcina, vladama kao i Evropskom unijom i COVAX programom, u cilju što hitnijeg obezbjeđivanja vakcina protiv COVID-19.

Ministarka je istakla da je Crna Gora još u decembru stupila u kontakt sa proizvođačem Pfizer-BioNTech vakcina kada je potpisano i pismo namjere za kupovinu ovih vakcina.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti