Autobuski prevoznici pred gašenjem, predložili minimalni set mjera pomoći

Predstavnik udruženja prevoznika pri Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) Željko Krivokapić uputio je dopis ministrima kapitalnih investivija, ginansija i ekonomskog razvoja Mladenu Bojaniću, Milojku Spajiću i Jakovu Milatović u kome je u ime tog udruženja predložio minimalni set mjera pomoći kako ne bi došlo do gašenja firmi.

“Obraćamo Vam se molbom u nadi da ćete naći razumijevanje za situaciju u kojoj su se našli autobuski prevozi, a koja je izazvana pandemijom korona virusa.Naime, kao što Vam je i poznato, vanlinijski ( turistički) prevoznici evo već 16 mjeseci nijesu ostvarili niti jedan euro prihoda, a samim tim su došli u situaciju kada je gašenje firmi postalo vrlo izvjesno.U sličnoj situaciji se nalaze i gradski i prigradski saobraćaj, kao i linijski prevoz.

Obraćali smo se, više puta prethodnom ministru, Osmanu Nurkoviću koji je nažalost ostao nijem na sve naše zahtjeve. Vlada prethodnog premijera , Duška Markovića je u trećem paketu mjera koji je donešen 23. jula prošle godine opredijelila milijardu i dvjesta dvadeset miliona eura pomoći za crnogorsku privredu. Od tog iznosa, do autobuskih prevoznika nije došlo skoro ništa”, navodi Krivokapić.

Kako dodaje nakon  izbora koji su održani 30. avgusta prošle godine i formiranja nove vlasti, očekivali smo da će se neko na ozbiljniji način pozabaviti problemima u našoj privrednoj grani. “Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je u pismu koje je uputio 29. januara  predložio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću set mjera pomoći ali nakon toga je sve stalo.

Kolege iz NVO ,,Klaster prevoza Crne Gore“ koji imaju našu punu podršku, su organizovali protesne vožnje u Podgorici, kojima smo se i mi članovi CTU-a pridružili, u nadi da će nadležni u Vladi Crne Gore shvatiti ozbiljnost trenutka i težinu situacije u kojoj se nalazimo. Medjutim, još uvijek nikakve zvanične reakcije na naše vožnje nije bilo”, ističe Krivokapić.

Mjere koje prevoznici okupljeni u CTU predlažu, kao minimalni vid pomoći, kako je istakao Krivokapić su sledeće:

1. Bespovratna novčana pomoć u iznosu od 500 eura po autobusu, u narednih šest mjeseci:

2. Otvaranje posebne kreditne linije kod IRF za prevoznike, gdje bi nam se omogućilo da, pod povoljnim uslovima, dobijemo novčana sredstva i na taj način prevazidjemo ovu veoma ozbiljnu krizu: napomena da se IRF-u omogući  da kao kolaterale založimo pokretnu imovinu.

3. Reprogramiranje dospjelih poreskih i drugih obaveza na 24 mjeseca.

4. Nastavak subvencija radnicima u iznosu od 222 eura u naredna 3 mjeseca ( april, maj i jun).

Krivokapić napominje da su ovo minimalne mjere koje bi omogućile velikom broju autobuskih prevoznika da preživi. “jer u suprotnom, bojimo se da će veliki broj naših članova biti prinudjen da ugasi preduzeće”, zaključio je Krivokapić.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti