Autorsko veče Igora Marojevića održano u Petrovcu

U okviru programa KNJIŽEVNA KOMUNA, srpski pisac Igor Marojević predstavio se publici u Petrovcu.


Nagrađivani i prevođeni autor više romana i zbirki priča, slobodni umjetnik koji živi na relaciji Zemun – Barselona, zahvalan i zanimljiv sagovornik, Igor Marojević je tokom večeri govorio o ključnim literarnim toposima svoje karijere. U tom smislu, njegovo petoknjižje o Beogradu i Zemunu je bilo u fokusu razgovora, posebno njegov prošle godine objavljeni roman TUĐINE. Osim ovog romana, Marojevićevo petoknjižje čine i naslovi DVADESET I ČETIRI ZIDA, PARTER, BEOGRAĐANKE i PRAVE BEOGRAĐANKE.


Objašnjavajući nastanak zbirke priča BEOGRAĐANKE koje su napisane u ženskom ključu, Marojević je govorio o delikatnom i subverzivnom pristupu ženskoj psihologiji. Posebno u inovativnoj priči „Unutra“ koja na originalan način objedinjuje teme otuđenja i virtuelnog seksa. Svoju poetsku poziciju Marojević i u sljedećoj knjizi, romanu PRAVE BEOGRAĐANKE, vidi u kontekstu hiperrealizma kao spisateljske prakse, uveliko prošaran parodijskim i detektivskim segmentima u prozi. Istakao je da je hibridna konstrukcija žanrovskih opredjeljenja bila najzahvalniji okvir za predstavljanje jednog ličnog pogleda na svijet i savremeno srpsko društvo.


O potrebi pisca da svoja objavljena djela iznova dopunjuje u drugom izdanju, govorio je kroz temu rata u romanu ŠNIT. Navodeći primjer velikog američkog pjesnika Volta Vitmena čije je svako novo izdanje zbirke VLATI TRAVE bilo drugačije (dopunjeno i izmijenjeno), prihvatio je kao autor legitimno pravo da svoja djela smatra otvorenim.


Marojevićev roman TUĐINE je posljednje djelo ovog autora. Napisao je roman etnofikcije, termina koji je sam Marojević „stvorio“ u nastojanju da koriguje pažnju čitaoca ka realtivnosti etniciteta i značaju fikcije. Tema koju roman pokriva je pervertirano lično iskustvo i tranzicijske decenije, na prepoznatljivom putu od Crne Gore (konkretno Risan i Boka Kotorska) do Beograda. Završetak romana pada u vrijeme NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, na jedan neočekivan način, opštim krajem u čudnovato uređenom skloništu na Novom Beogradu.


Pri kraju razgovora, na postavljeno pitanje – Montenegro ili Karadag? – odgovor Igora Marojevića je bio – Karadag

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti