Benefiti vakcina protiv Covid-19

Benefiti vakcina protiv COVID-19 višestruko premašuju rizike od mogućih nuspojava, navodi se u informativnoj brošuri Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI).

OCSI je kreirao brošuru „Šta treba da znate o vakcinaciji protiv SARS­CoV-2 virusa“ sa ciljem da građanima i građankama Crne Gore učini dostupnim kredibilne, tačne i detaljne podatke o trenutno dostupnim vakcinama protiv koronavirusa.
U dokumentu se navodi da korist koju stičemo imunizacijom i dalje uveliko premašuje rizike za ljude koji prime vakcinu protiv COVID-19.
„Vakcina efikasno sprječava COVID-19 i smanjuje vjerovatnoću hospitalizacije i smrtnog ishoda“, precizirali su iz OCSI.
OCSI navodi da su sve vakcine do sada pokazale visok nivo učinkovitosti:

Sputnjik V: Efikasnost oko 90 odsto za blage forme infekcije i efikasnost od gotovo 100 odsto protiv težih oblika COVID-19.

Fajzer: Treća faza kliničkih ispitivanja pokazala je učinkovitost od oko 95 odsto kod 43 hiljade dobrovoljnih učesnika ispitivanja.

Sinofarm: Ispitivanjima je utvrđena efikasnost na nivou od oko 80 odsto.

AstraZeneca: Pokazala je učinak od oko 70 odsto kada se radi o prevenciji simptomatske COVID-19 bolesti, pri čemu je efikasnost u prevenciji težih formi bolesti i posebno smrtnih ishoda znatno veća.

Govoreći o vakcini AstraZeneca i slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita, OCSI pojašnjava da su se oni dogodili kod veoma malog broja primalaca.
„Trenutne procjene su oko jedan slučaj na 100 hiljada vakcinisanih osoba. Šansa da se ovi događaji registruju kao posljedica vakcinacije je višestruko manja od šanse da tromboza nastane kao posljedica korišćenja nekih drugih ljekova, uključujuci heparin ili oralne kontraceptivne pilule“, kaže se u brošuri.
Prema njihovim riječima, starosna granica za imunizaciju postoji zbog toga što su klinička ispitivanja vakcina sprovedena samo na određenim starosnim grupama i nisu obuhvatila djecu i trudnice.
„Kada je u pitanju proces proizvodnje vakcine, cjelokupna procedura je do sada u prosjeku trajala oko 10 godina. Međutim, zbog velikog broja umrlih i oboljelih, paralisanja kompletnih društava i modernog svijeta, uz nemjerljivu štetu, pandemija COVID-19 je zahtjevala brz i učinkovit odgovor“, piše u brošuri OCSI.
To je, kako objašnjavaju, podrazumjevalo ogromna novčana ulaganja u kratkom vremenskom periodu, kao i uporedno odvijanje određenih faza ispitivanja. Bez obzira na to, vakcine i dalje prolaze sve faze razvoja i rigorozne provjere i tek nakon svih neophodnih ispitivanja bivaju puštene na tržište.
OCSI dodaje da još nije poznato koliko traje imunitet nakon revakcinacije.
„lstraživanja koja će odgovoriti na ovo pitanje još uvijek traju. Slučajevi reinfekcije kod ljudi koji su primili neku od vakcina su veoma rijetki. Postoje indikacije da antitijela stvorena vakcinacijom, traju najmanje šest mjeseci“, navodi se u brošuri.
Iz OCSI podsjećaju da je čovječanstvo uz pomoć različitih vakcina već eliminisalo ili stavilo pod kontrolu brojne bolesti, uključujući dječju paralizu, velike boginje, morbile, zauške, rubeolu i difteriju.
Kompletnu brošuru „Šta treba da znate o vakcinaciji protiv SARS­CoV-2 virusa“ i prateće informacije možete naći na: www.omsa.me.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti