Bez zelenog kartona

Vlasnici vozila iz Crne Gore koji putuju u zemlje članice Evropske unije (EU), Bosnu i Hercegovinu, Veliku Britaniju, Norvešku, Island  Andoru i Švajcarsku sa Lihtenštajnom, od 2. Avgusta moći će ući u ove zemlje bez zelenog kartona kao dokaza o osiguranju motornog vozila.

Zvanični organi ovih zemalja na graničnim prelazima, od 2. avgusta više neće tražiti zeleni karton, saopštio je izvršni direktor Nacionalnog biroa osiguravača (NBOCG) Boris Šaban. On je pojasnio da je režim bez zelenih kartona već uspostavljen u međusobnom saobraćaju sa Srbijom.
'Odlukom Generalne skupštine Savjeta biroa iz Brisela u septembru 2020. godine Crna Gora je postala član tzv. podsistema registarskih oznaka sistema zelene karte, a NBOCG je potpisao multilateralni sporazum sa 34 biroa država članica podsistema. Tako se stekao uslov za verifikaciju te odluke od strane Evropske komisije', navode u NBOCG.
Što se tiče putovanja u preostale zemlje članice sistema zelene karte, koje nisu u podsistemu registarskih oznaka, crnogorskim vozačima će biti potreban zeleni karton. To su Albanija, Sjeverna Makedonija, Turska, Bjelorusija, Rusija, Ukrajina, Moldavija, Tunis, Maroko, Azerbejdžan, Iran i Izrael. Pravilo u vezi zeleno kartona sa Crnom Gorom , ponašnjeno je, važiće po principu reciprociteta.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti