Bošković na Trgu pjesnika , na sceni između crkava "Priče za laku noć malih buntovnika"

Ovogodišnji književni program festivala, nastavlja se večeras u 21 čas , kada će  na Trgu pjesnika  Stefan Bošković predstaviti svoju knjigu „Ministar“, za koju je dobio Evropsku nagradu za književnost.

Stefan Bošković je rođen 1983. godine u Titogradu. Objavio je zbirku priča “Transparentne životinje” i roman “Šamaranje” nagrađen na konkursu za “Najbolji neobjavljeni roman u Crnoj Gori”. Dobitnik  je druge nagrade na “Festivalu europske kratke priče“  2016.  za priču “Fashion and Friends“. Priča ”Transparentne životinje” uvrštena je u antologiju Best European fiction 2019 - Dalkey Archive Press.

Priče su mu prevedene na engleski, njemački, kineski, ruski, slovenački, albanski i makedonski jezik. Scenarista je dugometražnog filma ”Ispod mosta, na travi, među stijenama”, 2016. Scenarista je kratkometražnih igranih filma “Umir krvi”, “Peloid”, “Put”, “Martin”. Dramski tekstovi su mu izvođeni i objavljivani u antologijama.

Kruno Lokotar, o knjizi kaže: “U novom romanu Stefana Boškovića pratimo život Valentina Kovačevića – ministra kulture Crne Gore kroz devet turbulentnih dana u kojima se bori s poteškoćama poslovnih pritisaka, kulturnih običaja, administracije i neizbježnog dna porodične istorije. I sa sobom samim. Bošković piše filmski brzo i literarno studiozno, elementi političkog trilera, noira, psihodelije i melanholije čovjeka i društva u tranziciji organski a nepredvidljivo rastu jedno iz drugoga pa se svako malo čitatalac može zapitati ko je ovdje lud: Ministar, društvo ili on sam. Na tako teška pitanja nema lakih odgovora, pa koliko god ova knjiga bila opčinjavajuća, njezin je efekt secirajući i otrežnjujući: i čovjek i društvo se otkrivaju u svoj svojoj bijedi i raskoši, u neskladu i težnji da se dosegne žuđena normalnost i mir”.

Moderator večeri je g. Aleksandar Radunović, dramski pisac, dramaturg, scenarista, kompozitor, aranžer, gitarista, glumac, producent.

Iste večeri, na sceni između crkava, sa početkom u 20 č, kao dio off programa festivala, biće izvedena  predstava budvanske škole glume „Priče za laku noć malih buntovnika“. Predstava je rađena u režiji Jovane Todorović i asistenta Monje Vuksanović.

U predstavi igraju učenici 7. razreda budvanskih osnovnih škola. Predviđeno je da svaka grupa ima javni nastup u vidu pozorišne predstave, u okviru off programa festivala „Grad Teatar“ Budva. Time Grad teatar podstiče i daje podršku njegovanju pozorišne kulture   kod djece školskog uzrasta, sa nadom da će nastaviti da prate pozorište i u budućnosti, bilo kao publika, bilo kao samostalni stvaraoci.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti